Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Appeltaart recepten zonder suiker met de stevia zoetstof

Kan appeltaart zonder suiker echt ‘suikervrij’ worden genoemd? Want elk recept dat met fruit wordt bereid, bevat sowieso natuurlijke suikers. Bovendien toont de glycemische indextabel van fruit aan dat de hoeveelheid koolhydraten in appels boven het gemiddelde uitstijgt. Hou dit in gedachten als je appeltaart zonder suiker wil maken.

Als je diabeticus bent, kan je misschien beter eens onze recepten voor pecantaart zonder suiker proberen, of andere taartrecepten die op deze site terug te vinden zijn. Maar deze pagina richt zich dus op appeltaart – een gerecht dat afkomstig is uit het Engeland van de 14e eeuw.

Maar we zijn hier niet om over geschiedenis te praten, dus laten we het over appels hebben! Om appeltaart te maken, kan je gewone Granny Smith appels gebruiken, maar wij geven de voorkeur aan zogenaamde kookappels, die over het algemeen wat groter zijn dan gewone eetappels en een scherpere smaak bezitten. 

De bekendste kookappels zijn de Bramley en de Golden Noble, hoewel de Pink Lady variant snel aan populariteit wist te winnen nadat ze uit Australië werd geïmporteerd. Ik ga je hier niet vertellen welk soort appel je moet gebruiken; dat is volledig een kwestie van smaak en trouwens, dat zou al het plezier van experimenteren wegnemen! 

Eén tip die we wel willen meegeven: probeer een mix van verschillende soorten appels in je taart, om zo een breder smaakpalet te verkijgen.

sugar free apple pieEen appeltaart heeft twee korsten: eentje bovenop de taart, en eentje aan de bodem. Daarom geven we je hier ook een recept voor twee deegkorsten. Als je de bovenste deeglaag op de taart legt, moet je deze opensnijden om ervoor te zorgen dat de hete lucht bij het bakken kan ontsnappen. 

De meeste recepten zullen je aanraden om je taart eerst 15 minuten te bakken op 220°C en dan de temperatuur te verlagen naar 180°C, maar omdat steviapoeder slechts stabiel blijft tot 200°C, raden wij aan om je suikervrije taart ongeveer een uurtje te bakken op een constante temperatuur van 180°C, tot de bovenste deegkorst goudbruin gebakken is en de appels lekker mals zijn.

 

We wensen je veel genot toe met het bereiden van dit recept voor appeltaart met stevia, en we sporen je dan ook vriendelijk aan om je eigen ideeën – voor eender welk recept – te delen via onze pagina met steviarecepten. We kijken er altijd naar uit om nieuwe recepten met het honingkruid te kunnen uitproberen!

 


Recepten voor appeltaart zonder suiker met stevia

Korst:

 • 400 gr bloem   
 • 1/2 theelepel zout   
 • 225 gr boter, gekoeld en in blokjes versneden   
 • 120 ml ijswater

 

Meng bloem en zout in een grote kom. Voeg boterblokjes en ijswater toe (eetlepel per eetlepel) tot het mengsel begint aan te dikken. Kneed het deeg tot een bal, verpak het in plastiekfolie en plaats het een nacht in de koelkast. Strooi een beetje bloem op het roloppervlak om te verhinderen dat de korst aan het oppervlak blijft kleven. Rol het deeg uit en verdeel het in twee helften. Rol elke helft zodat het past in een taartvorm met 23 cm doorsnede. Druk de bodem in de taartvorm en fluit de randjes.

 

Vulling: 

 • taartvorm van 23 cm, 2 stuks   
 • 6 appels, dun gesneden   
 • 1 theelepel wit steviapoeder   
 • 2 eetlepels bloem   
 • 1 theelepel kaneel  
 • snuifje nootmuskaat   
 • 2 eetlepels boter  
 • 180 ml ongesuikerd appelsap   
 • 1 ei, opgeklopt

 

Plaats de bodem in een taartvorm van 23 cm en zet aan de kant. Schil de appels en snij ze in schrijven. Snij elk kwart in de lengte door in vijf stukken en leg ze in een grote kom. Meng stevia en bloem en strooi het over de appels. Voeg kaneel en nootmuskaat toe en roer tot de kruiden opgelost zijn. Spreid de appels gelijkmatig in de taartbodem en giet het appelsap erbij. Spreid de boter evenredig uit over de vulling. Stop de bovenste laag van de deegkorst in de onderste laag en knijp beide lagen samen. Maak met een mes 4 insnijdingen in de bovenste korstlaag zodat de warme lucht kan ontsnappen. Klop één ei op en borstel het evenredig uit over de bovenste deegkorst. Bak in een voorverwarmde oven op 180°C voor ongeveer één uur, tot de bovenste korst goudbruin is en de appels mals zijn. Laat minstens 4 uur afkoelen alvorens op te dienen.

 

Terug naar Recepten zonder suiker
Terug naar Stevia Startpagina