Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Diabetes en stevia: probleem en oplossing?

Vele onderzoeken hebben de positieve relatie tussen diabetes en stevia aangetoond. Toch is beste bewijs nog altijd het feit dat de inheemse bevolking van Zuid-Amerika het honingkruid al generaties lang gebruikt om verschillende kwaaltjes te bestrijden, inclusief het verlagen van de bloedsuikerspiegel.

Vandaag de dag worden er steviatabletten door artsen officieel voorgeschreven, omdat ze worden beschouwd als volwaardig medicijn tegen diabetes type 2.

Laat ons eerst eens in het kort bekijken wat er nu precies in je lichaam gebeurt. Je alvleesklier is verantwoordelijk voor het produceren van een hormoon, insuline. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het extraheren van glucose (suiker) uit je bloed, dat dan kan worden gebruikt voor het leveren van energie aan je lever en je spier- en vetweefsel.

Diabetes type 2 is vaak erfelijk, maar overgewicht en diabetes worden ook met elkaar in verband gebracht. Diabetici zijn resistent aan insuline, wat wil zeggen dat de gevoeligheid van de lichaamscellen voor insuline verlaagt.

Hierdoor stapelt glucose zich op in je bloed, en je bloedsuikerniveau stijgt (dit heet ook “hyperglycemie”). Aangezien de glucose niet kan worden aangewend om energie te produceren, manifesteert het zich als lichaamsvet. Patiënten wordt aangeraden om een gezond, suikervrij dieet te handhaven en om veel aan sport te doen. Als de traditionele geneeskunde er niet in slaagt de glucosebalans in evenwicht te brengen, moeten patiënten vaak extra insuline injecteren in hun bloed.

diabetes and steviaHoe werken diabetes en stevia nu samen om een gepast diabetesdieet op punt te stellen, en zelfs om de ziekte te voorkomen? Om dit beter te kunnen begrijpen, moeten we even kijken naar de zogenaamde tabel van de glycemische index. De glycemische index werd voor het eerst opgesteld in 1980, als hulpmiddel om uit te zoeken welke voedselgroepen de koolhydraten snel opbreken en zorgen voor een snelle verspreiding van glocuse in het bloed, en welke dit geleidelijk aan doen (waarschijnlijk heb je al wel eens gehoord van een “koolhydraatarm dieet”). Dit leert ons dat, hoe lager de glycemische index is, hoe beter een bepaald voedseltype is voor je gezondheid. Voedselgroepen met een hoge glycemische index zijn onder meer wit brood, frieten en gesuikerde frisdranken. Voedseltypes met een lage glycemische index omvatten onder andere volkorenbrood, pasta, en de meeste fruit- en groentensoorten. En hier komt het dan: jawel, stevia heeft een glycemische index van nul!

 

Dat klopt! Wat meer is, verschillende studies hebben aangetoond dat stevia meer doet dan gewoon de waarschuwingssignalen van diabetes onder controle houden: het stimuleert de cellen van de alvleesklier, en dus ook het vrijkomen van insuline. De laatste proefnemingen op mensen tonen aan dat de inname van stevia de suikerspiegel in het bloed verlaagt en glucosetolerantie op natuurlijke wijze verhoogt. Dit zonder enige symptomen van intolerantie bij diabeten, in complete tegenstelling tot de vele gevaren van aspartaam. Maak je trouwens geen zorgen: het is veilig om stevia te gebruiken als je bloedsuikerspiegel in orde is. Stevia verlaagt de suikerspiegel niet bij mensen die normale waarden vertonen.

 

Zoals ik eerder al vermeldde, de meeste fruitsoorten hebben een lage glycemische index:  hoe lager, hoe beter, natuurlijk, maar alles lager dan 55 is prima. Neem altijd het zekere voor het onzekere als je aanpassingen doet aan je dieet, en als je twijfelt, aarzel dan niet om contact op te nemen met je huisarts. Maar vergeet ook niet een beetje te genieten en te experimenteren. Wist je bijvoorbeeld dat we een pagina hebben die je leert om zelf roomijs met stevia te maken? Diabetes en stevia gaan hand in hand, en ook zij die aan deze ziekte lijden, kunnen en moeten in staat zijn om zoetigheid in hun leven te verwelkomen!

Vertel ons jouw verhaal!
Je mag je bedenkingen neerpennen in het Nederlands, maar om te voorkomen dat het een knoeiboel wordt van verschillende talen, behoud ik het recht om je inzending te vertalen naar het Engels.

Are you a diabetic? Have you switched to stevia?

Suffering from diabetes yourself? Care to share your thoughts on stevia? You can do that here! How has stevia changed your life? Or are you still having doubts about whether to incorporate the sweet leaf into your diabetes control diet? What are the things that are important to you when choosing your food and beverages, and what other tips can you provide for other readers?

[ ? ]

Author Information (optional)

To receive credit as the author, enter your information below.

(first or full name)

(e.g., City, State, Country)

Submit Your Contribution

  •  submission guidelines.


(You can preview and edit on the next page)

What Other Visitors Have Said

Click below to see contributions from other visitors to this page...

Ingrid and stevia 
I've been using the stevia sweetener that I've bought from a local health shop. In the last month I've been able to cut back on my medicine, going from …

Click here to write your own.