Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

De basisregels voor een gezond en veilig diabetesdieet

Als je op zoek bent naar een aangepast diabetesdieet, dan moet je toch rekening houden met een paar dingen. Maar voor we het daarover hebben, wil ik toch even vermelden dat het verstandig is om eerst een diëtist te raadplegen vooraleer je veranderingen aanbrengt in je eetpatroon. 

Onthou dat niet iedereen even zware symptomen van diabetes vertoont, en dat iedereen verschillend reageert op verschillende hoeveelheden koolhydraten, vetten en eiwitten. Dat gezegd zijnde, laat ons nu eens kijken naar wat een goed diabetesdieet zoal inhoudt.

Laten we het eerst hebben over koolhydraten, want zij worden veelal beschouwd als slecht voor diabetici, en dat is niet noodzakelijk het geval. Als je koolhydraten eet, komen er bepaalde hoeveelheden glucose in je bloedbaan. 

Op het eerste zicht lijkt dat niet wenselijk voor diabeten, maar er is een belangrijk onderscheid dat we moeten maken.

Zogenaamde “gezonde koolhydraten” zorgen ervoor dat de glucose langzaam en geleidelijk aan in het bloed worden vrijgelaten.

Deze koolhydraten zijn oké, als je nauwkeurig bijhoudt hoeveel je ervan eet. Onthou dat we op zoek zijn naar evenwicht: je hebt koolhydraten nodig om grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel te vermijden. Voorbeelden van goede koolhydraten zijn: rauwe groenten en fruit, peulvruchten (groene bonen, erwten, linzen), volkorenproducten met veel vezels, en vetarme zuivelproducten.

Koolhydraten die snel door het bloed worden opgenomen, moeten echter worden vermeden: suiker, wit brood, rijst, pasteitjes en cornflakes met weinig vezels zijn over het algemeen slechte keuzes. Vermijd ook alcohol, omdat die het lichaam uitdroogt.

diabetes control diet

Vetten zijn echter bijzonder verontrustend. Verzadigde vetten zijn de grootste vijand van diabeten. Ze verhogen de cholesterol en het risico op hartkwalen, en dat is net waar diabetici sowieso al gevoelig voor zijn. Dierlijke producten zoals room, kaas en volle melk moeten worden vermeden, alsook zoute snacks en rood vlees. Niet-verzadigde vetten zijn oké: de meeste soorten bakolie (behalve palmolie), cholesterolverlagende boter, natuurlijke ongezouten noten en vette vis met veel omega 3 vetzuren (zalm, tonijn, haring en sardines). Voor de beste resultaten, zou je minstens één keer per week vette vis moeten eten.

Als laatste komen we bij de eiwitten: terwijl sommige diëten de consumptie van eiwitten goedkeuren, zijn ze over het algemeen niet aan te raden voor diabetici. Dokters raden meestal aan dat eiwitten niet meer dan 20% van de dagelijkse calorieën mogen uitmaken. Ook hierbij is het van groot belang dat je op zoek gaat naar een evenwichtig voedingspatroon.

Buiten het feit dat je deze drie voedingsstoffen goed in de gaten moet houden bij een diabetesdieet, is het aan te raden om op vaste tijdstippen te eten, maar om ook genoeg variatie te stoppen in wat je eet, zodat je al de nutriënten inneemt die je lichaam nodig heeft om een gezonde balans aan te houden in je suikerspiegel. Sla vooral geen maaltijden over!

Concentreer je op voedselgroepen die veel vezels bevatten: peulvruchten, fruit en vezelrijke ontbijtgranen zijn ideaal. Vezels worden niet verteerd, maar ze verlagen de cholesterol en vertragen het proces waarbij er glucose in de bloedstroom terecht komt. Eet bij elke maaltijd groenten en eet ook 2 tot 5 stukken fruit per dag. Hou hierbij wel de glycemische index van fruit in de gaten, want sommige fruitsoorten (zoals bijvoorbeeld bananen) bevatten meer koolhydraten dan andere.

 

Tenslotte moeten we ook nog onthouden dat steviaplanten geen calorieën of vetten bevatten, een glycemische index van nul hebben, en de drang naar eten onderdrukken. Bij het consulteren van je diëtist of arts vraag je best welke rol stevia kan en mag spelen in je dieet. Het is niet omdat je diabeet bent, dat je niet meer van zoetigheid in je leven kan genieten. Want dat verdient iedereen!

 

Terug naar Diabetes en Stevia
Terug naar Stevia Startpagina