Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Is erythritol veilig? Alles over Truvia's geheime ingrediënt

Net als xylitol, is erythritol een suikeralcohol of polyol. Het kan in kleine hoeveelheden worden gevonden in bepaalde fruitsoorten zoals druiven en meloenen, en in gegiste voeding zoals wijn en kaas. 

Het is een geurloos wit poeder dat lijkt op suiker maar minder zoet is dan sucrose (ongeveer 70%), en het wordt vervaardigd met behulp van een industrieel proces zodat grote hoeveeleden ervan kunnen worden geproduceerd. 

Dit proces omvat het fermenteren van glucose met een gist, en daardoor zou je twijfelen of deze behandeling op een kunstmatige manier de natuurlijke staat van de zoetstof verandert.

erythritolDe afgelopen jaren is Coca Cola begonnen met de productie van Truvia, waarvan het bedrijf beweert dat het een volledig natuurlijke zoetstof is. De basisingrediënten zijn (in deze volgorde): erythritol, rebiana (een of andere verwerkte versie van rebaudioside A) en ‘natuurlijke smaken’ – wat dat ook moge betekenen. 

Hetzelfde geldt voor Pepsi’s SoBe Lifewater, dat gebaseerd is op hun gepatenteerde zoetstof PureVia.

In ieder geval, er bestaan wel degelijk een aantal klachten van mensen die ongemakken hebben gehad bij het consumeren van Truvia: dit gaat van hoofdpijn en aften tot buikpijn en diarree. Het is moeilijk te zeggen welk ingrediënt deze kwalen precies veroorzaakt, maar onthou dat er weinig mensen zijn die last hebben van steviakruid op zich. 

Omdat erythritol een polyol is, kan een grote inname leiden tot buikkrampen – ook al is deze zoetstof minder agressief dan andere polyolen. Mensen die allergisch zijn aan bepaalde gistsoorten moeten ook voorzichtig zijn, omdat de inname voor hen zou kunnen leiden tot jeuk en netelroos.

 

Deze zoetstof heeft ook een muntige smaak, wat voor een verfrissend gevoel in de mond leidt. Voor sommige voedsel- en dranksoorten kan dit de subtiliteit van bepaalde recepten verstoren. Ook is het niet zo goed oplosbaar in water, en het kristalliseert makkelijk wanneer het wordt gebakken. Om deze redenen wordt het soms gemengd met een bindmiddel om dit effect te neutraliseren.

 

Dit alles wil echter niet noodzakelijk zeggen dat Truvia’s basisingrediënt een slechte zoetstof is: sinds de jaren ’90 wordt het gebruikt in Japan voor de bereiding van vele soorten snoep, kauwgom en frisdranken. Het is vooral populair doordat het erg weinig calorieën bevat en een glycemische index van nul heeft, waardoor het ideaal is voor diabeten en de suikerspiegel in het bloed niet uit balans brengt. 

Wat er ook van zij, Truvia is nu op de markt en als je alles bekijkt wat we hier vandaag hebben geleerd, dan moeten we maar voor onszelf uitmaken of we deze zoetstof in ons leven willen verwelkomen, en in welke mate.


Terug naar Stevia Zoetstof
Terug naar Stevia Startpagina