Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

De verborgen gevaren van kunstmatige zoetstoffen

De laatste jaren zijn de gevaren van kuntsmatige zoetstoffen steeds vaker het onderwerp van verhitte discussies. Het heeft geen zin om te ontkennen dat er veel geld mee gemoeid is: advertenties die de veiligheid van aspartaam aanstippen, vind je tegenwoordig in verschillende soorten tijdschriften. Zou het kunnen dat de producenten van kunstmatige zoetstoffen het stilaan heet onder de voeten beginnen te krijgen?

 Voor elke  studie die de veiligheid van kunstmatige zoetstoffen probeert te garanderen (meestal worden deze studies gefinancierd door de producenten zelf), bestaat er wel een andere (meestal onafhankelijk) die beweert dat ze gevaarlijk zijn. Waar het allemaal op neerkomt, is dat je voor jezelf moet beslissen. Als je toch kunstmatige zoetstoffen consumeert, gebruik dan je gezond verstand, en geniet met mate!

Laat ons eens kijken naar de meest voorkomende negatieve effecten die over de jaren heen gelinkt werden met kunstmatige zoetstoffen die goedgekeurd werden door de FDA (het Amerikaanse voedselagentschap), zoals de gevaren van aspartaam, sucralose en acesulfaam K, die allemaal aan bod zijn gekomen bij debatten en onderzoeken. Als je op een of andere manier gevoelig bent aan een of meer van de volgende problemen, is het misschien tijd om over te schakelen op natuurlijke zoetstoffen.

  • Gewichtstoename:

dangers of artificial sweeteners Hoewel kunstmatige zoetstoffen voornamelijk worden gebruikt in “light” producten en producten die calorievrij beweren te zijn, zetten ze de hersenen op het verkeerde been, door hen het signal te geven dat de consumptive van zoet smakend eten en drinken geen enkel probleem is. Het natuurlijke vermogen van het menselijk lichaam om calorieën te tellen wordt verstoord, en zo ontstaat er een overmatige drang om te eten. Stevia staat erom bekend dat het deze hunkeringen onderdrukt ondanks haar zoete smaak, en het wordt algemeen aanvaard als een volkomen veilig vervangmiddel voor suiker.

  • Hoofdpijn en allergieën:

Dit zijn de meest voorkomende en meest bekende bijwerkingen. Zowel onafhankelijk onderzoek als klachten van kopers leggen een duidelijk verband tussen kunstmatige zoetstoffen en een verhoogd risico op migraine. De hoofdpijn stopt plotseling wanneer de kunstmatige zoetstoffen uit het eetpatroon worden geweerd. Hetzelfde gold voor allergische reacties zoals huiduitslag en de ontwikkeling van puistjes en zweren.

  • Depressie en paniekaanvallen:

 Kunstmatige zoetstoffen zijn bijzonder gevaarlijk voor mensen die gevoelig zijn aan depressie en paniekaanvallen. Ze wekken gemoedsschommelingen op, kortademigheid, een beklemmend gevoel in de borst en spieren, en andere symptomen die met angst worden geassocieerd. Een studie over aspartaam en depressie moest vroegtijdig worden afgebroken, omdat de nevenwerkingen op de proefpersonen te ernstig werden bevonden.

  • Maag- en darmklachten:

Net als bij polyolen, is dit een veel voorkomende klacht over kunstmatige zoetstoffen. Vooral bij sucralose, waaraan kleine hoeveelheden chloor zijn toegevoegd, zijn symptomen als een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree niet ongewoon.

  • Kanker:

Het is erg lastig om met zekerheid aan te tonen dat ziektes op lange termijn, zoals Parkinson, Alzheimer en kankersymptomen een oorsprong vinden in het gebruik van kunstmatige zoetstoffen. Een groot aantal studies heeft geprobeerd een verband hiertussen te leggen, en dat maakt het moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Onderzoeken die gefinancierd werden door producenten van aspartaam, weerleggen uiteraard de gevaren die met hun product worden geassocieerd, terwijl onafhankelijke studies aantonen dat kunstmatige zoetstoffen wel degelijk een basis vormen voor kwaadaardige bijwerkingen op lange termijn.

 

Ten laatste dient te worden vermeld dat niet elk individu op dezelfde manier reageert op een bepaalde zoetstof. 

Wees voorzichtig, en let steeds op wat je eet en drinkt. Eet zoet, maar snoep verstandig!

 

Terug naar Stevia Zoetstof
Terug naar Stevia Startpagina