Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Over de gevaren van stevia: is stevia veilig?

Wat kan je zeggen over de gevaren van stevia? Waarschijnlijk is dat het moeilijkste onderwerp om over te schrijven, want eerlijk gezegd zijn er niet veel – als je er al kan vinden! Toch doen er nog een hoop hardnekkige mythes en geruchten de ronde die moeilijk de kop in te drukken zijn, en die gaan we hier nu aanpakken. Je kan natuurlijk ook jezelf overtuigen door eens te kijken naar de voordelen van stevia, en dan voor jezelf te beslissen.Het problem ligt in de moeilijke relatie tussen stevia en de FDA, het Amerikaanse voedselagentschap. Door de jaren heen is er geen moeite en geen geld gespaard gebleven om stevia uit de rekken te houden, dankzij de druk die uitging van suikerproducenten – het heet niet voor niets het witte goud! Gelukkig is het tij stilaan gekeerd en komen er steeds meer mensen in contact met de zoetstof stevia; ze zijn er enthousiast over en dat kan niet langer worden genegeerd. Zowel de VS als Europa zijn eindelijk klaar om de markt voor stevia open te zetten. We wachten in spanning af terwijl het nog even afwachten is alvorens ook onze rekken volliggen met steviaproducten!

Wat nu volgt, zijn enkele van de zogenaamde potentiële gevaren van stevia, die door verschillende instanties over de jaren heen verspreid zijn geworden. Hierbij vermelden we ook het bewijs dat vandaag de dag door verschillende onafhankelijke studies wordt aangeboden, en dat aantoont dat het niet meer dan geruchten betreft. 

Onlangs is stevia door de EFSA, het Europese voedselagentschap, volledig veilig bevonden op alle vlakken, en het gebruik van het honingkruid is daardoor dan ook officieel goedgekeurd:
  

  • Mythe #1: Stevia veroorzaakt impotentie

dangers of steviaVerschillende experimenten zijn hieromtrent uitgevoerd, waarbij stevia in extreme dosissen werd toegediend aan ratten en hamsters sinds de jaren ’60, om de geruchten te staven dat Zuid-Amerikaanse inboorlingen stevia zouden gebruiken als anticonceptiemiddel. Meerdere studies hebben bevestigd dat er zelfs bij dosissen die tot 500 keer de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) overschrijden, geen meldingen bestaan over negatieve bijwerkingen op de vruchtbaarheid of de gezondheid van het nageslacht van de knaagdieren. Er was zelfs geen aantoonbaar verschil tussen beide groepen knaagdieren (één groep werd stevia toegediend, een andere groep niet). Navraag bij de Zuid-Amerikaanse inboorlingen bracht aan het licht dat stevia nergens werd gebruikt als voorbehoedsmiddel, en er is dus verder ook geen enkel bewijs dat dit gerucht zou kunnen bevestigen.

  • Mythe #2: Stevia veroorzaakt kanker

Japanse onderzoeken op kleine knaagdieren hebben aangetoond dat er geen aanwijsbaar verschil gevonden kon worden tussen groepen die stevioside werd toegediend en groepen die geen stevia kregen. De weefsels en organen van deze dieren werden na de experimenten grondig onderzocht, en er werd geen bewijs gevonden om de theorie te staven dat stevia kankerverwekkende eigenschappen bezit. Integendeel! Ironisch genoeg gebruiken Paraguayaanse stammen het honingkruid al jaren om borsttumoren en nieraandoeningen te bestrijden!

 

Het merendeel van de studies dat anders beweert, werd uiteindelijk verworpen omdat er werd vermoed dat de FDA en producenten van aspartaam probeerden een stok tussen de wielen van stevia te steken. De gevaren van aspartaam werden hierbij weggewuifd en stevia werd tegelijkertijd van de markt gehouden.

 

Enkele westerse wetenschappers hebben zelfs al openlijk hun misnoegen uitgesproken over het feit dat de FDA hun wetenschappelijke bevindingen uit hun context haalde om de verkoop van stevia te verhinderen. Dat komt hard aan, zeker als je bedenkt dat zoetstoffen die vermengd zijn met hoeveelheden chloor, zoals sucralose – dat onder meer gebruikt wordt in Splenda – gepromoot worden zonder lange-termijnonderzoeken die hun veiligheid kunnen verzekeren, ondanks de talloze bijwerkingen van Splenda die nog dagelijks door gebruikers worden gerapporteerd.

Voor elke studie die waarschuwt voor de gevaren van stevia, bestaat er een andere die zegt dat het honingkruid honderd procent veilig is. De FDA heeft lange tijd beweerd dat er niet genoeg bewijsmateriaal was om de veiligheid van stevia bij mensen te garanderen. En toch is het beste bewijs van de veiligheid van stevia te vinden in het feit dat in Zuid-Amerika en Japan deze zoetstof al generaties lang wordt gebruikt, zonder dat hierbij klachten of nevenwerkingen werden opgetekend. Wat denk je zelf? Is dat genoeg bewijs voor jou? Je kan het formulier hieronder gebruiken om je mening neer te pennen.


Wat denk je zelf?

Je mag je bedenkingen neerpennen in het Nederlands, maar om te voorkomen dat het een knoeiboel wordt van verschillende talen, behoud ik het recht om je inzending te vertalen naar het Engels.

Want to share your opinion on the dangers of stevia?

What are your thoughts on the safety of the sweet leaf plant, compared to other sweeteners? Or maybe you want to tell us what you think about the FDA's decision to boycot stevia for so long?

[ ? ]

Author Information (optional)

To receive credit as the author, enter your information below.

(first or full name)

(e.g., City, State, Country)

Submit Your Contribution

  •  submission guidelines.


(You can preview and edit on the next page)

What Other Visitors Have Said

Click below to see contributions from other visitors to this page...

Heart risks? 
When using light products or other products that contain sugar replacements (aspartame etc) I get a heart rate that goes way too high. At irregular …

Love Stevia 
Well, I like stevia because I think it is a clean product. I hope that in the future, the industry does not poison it by adding it to other products …

Geen fan van stevia 
Ik vind Stevia niet lekker! Als je het in de thee of de koffie doet moet je er heel wat indoen om je drink even zoet als bij (b.v. een koffielepel) suiker …

The taste of Stevia Not rated yet
In my opinion Stevia doesn't have the chemical aftertaste that other sweeteners have. The fact that it is a complete product of nature has made me decide …

Sugar is Money Not rated yet
Sugar means money! For some people, money is more important than anything else. Stevia is more natural, and better for us. We should adjust our bad habits …

Power to the use of Stevia Not rated yet
I am a 57 year old woman that suffered from obesitas and prediabetes. I changed my whole lifestyle around, including my food and I lost 15 kg in 2 years …

Stevia and the mafia Not rated yet
De vergiftiging van de mensheid omwille van geld en macht loopt ten einde. Stevia is een volkomen veilig en gezond alternatief voor de giftige en kankerverwekkende …

Stevia is niet gevaarlijk ! Not rated yet
Hallo, Mijn naam is Bruno Boghe, ik gebruik ondertussen al een 4 tal jaar stevia, dus ruim voor het in de handel in Belgie verkocht mocht worden. …

Click here to write your own.


Terug naar Stevia Startpagina