Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Ontdek de stevia zoetstof: de suikervrije oplossing voor jou!

Gegarandeerd! Stevia – ook wel bekend als "het honingkruid" - is een volledig natuurlijke zoetstof afkomstig uit Paraguay, die gewonnen wordt uit de plant stevia rebaudiana. Het extract van deze plant is tot 300 keer zoeter dan suiker, en heeft vele gezondheidsvoordelen. Blij je hier te zien, beste lezer. Het is tijd om stevia te ontdekken!

Waarom koos ik nu precies voor stevia, en waarom zou jij dat doen? De antwoorden op je vragen vind je zonder twijfel op deze website. Maar laat ons beginnen bij het begin.

In Zuid-Amerika worden steviaplanten al eeuwenlang gebruikt voor het zoeten van voedsel en drank, maar ook als geneesmiddel tegen hoge bloeddruk, diabetes, en zelfs tegen wondjes en huiduitslag. Toch werd stevia pas voor het eerst door westerse wetenschappers bestudeerd aan het eind van de 19e eeuw.

Deze wetenschappers ontdekten dat de bladeren van de steviaplanten ongeveer 40 maal zoeter waren dan suiker.

In de jaren '30 ontdekten twee Franse chemici een manier om de zoete onderdelen - "glycosiden" genaamd - uit de steviabladeren te onttrekken. Hoewel er zich tientallen types glycosiden in de bladeren bevinden, zijn stevioside en rebaudioside A het meest prominent aanwezig. Deze glycosiden kunnen - zoals ik eerder al aanhaalde - tot 300 maal zoeter zijn dan sucrose.

Op stevia gebaseerde poeders en andere producten waren lange tijd gebaseerd op stevioside, maar dit zorgde een bittere nasmaak waar niet iedereen op verlekkerd was. Steviaproducenten zijn sinds kort steeds meer overgeschakeld op rebaudioside A als hoofdingrediënt, waardoor dit probleem van de baan is. Op deze site kan je meer informatie ontdekken over hun producten!

test

Wat zijn nu zoal de befaamde gezondheidsvoordelen van stevia waar iedereen het over heeft?  Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moeten we eerst wat cijfers bekijken. Volgens de Internationale Diabetesfederatie lijden er maar liefst 60 miljoen mensen in Europa aan diabetes! Omdat de ziekte vaak leidt tot cardiovasculaire problemen, wordt het beschouwd als de 4e grootste doodsoorzaak in Europa. Ongeveer 50% van hen weet niet dat ze diabetes heeft. Trekken die cijfers je aandacht? Mooi zo!

Daarnaast is het aantal mensen met zwaarlijvigheid wereldwijd de laatste 30 jaar verdubbeld - hierover zodadelijk meer - dus het is verstandig om naar de toekomst te kijken wat betreft je eigen gezondheid, en die van je gezin. 35% van de jong volwassenen heeft al prediabetes.

steviaStevia heeft geen calorieën, geen koolhydraten, en het heeft een glycemische index van nul, waardoor het de zoetstof bij uitstek is voor diabetici wereldwijd. Extracten van de steviaplant worden al sinds de jaren '70 zonder enige negatieve bijwerkingen gebruikt in Japan. Daardoor is stevia de marktleider geworden met een aandeel van 40%. En daarbij rekenen we dan nog niet dat het honingkruid al eeuwenlang veilig wordt gebruikt in Zuid-Amerika.

Volgens de WHO zijn in Europa 23% van de mannen en 20% van de vrouwen zwaarlijvig. Door de overmatige suikerconsumptie wordt vooral zwaarlijvigheid bij kinderen het probleem van de toekomst. In Amerika bijvoorbeeld, zat het percentage van zwaarlijvigheid bij kinderen in 2011 al aan 17%. Dat percentage lijkt misschien niet zo hoog, maar we hebben het hier wel over 13 miljoen kinderen!

Hoewel stevia per definitie geen product is dat gewichtsverlies bevordert, kan het je wel helpen om op een indirecte manier een gezond gewicht aan te houden, door simpelweg suiker te vervangen in je favoriete recepten zonder suiker.

Verscheidene onafhankelijke studies hebben unaniem aangetoond dat stevia de bloeddruk verlaagt bij mensen die lijden aan hypertensie, maar dat het de bloeddruk niet verder verlaagt bij gezonde mensen.

Stevia heeft geen calorieën, en het onderdrukt zelfs de hunkering naar tussendoortjes. Toegegeven, het is even wennen aan de smaak, zeker als je suiker gewoon bent, maar na een paar weken ben je de smaak van suiker alweer vergeten. Veel mensen die zijn overgeschakeld op stevia, vinden suiker na een tijd zelfs niet meer lekker.

test

Hoe kan het dan dat het honingkruid zo lang onbekend is gebleven bij het grote publiek? Dat is eigenlijk een triest verhaal... Jarenlang zag de suikerlobby stevia als een bedreiging voor de omzet. Dat is enigzins begrijpelijk als je de lijst van nevenwerkingen van suiker bekijkt - de belangrijkste daarvan zijn suikerverslaving en diabates, en die zijn altijd al een doorn in het oog geweest van de voorstanders van suiker.

Ook voor het Amerikaanse Voedselagentschap, de FDA, was dit een probleem: omdat natuurlijke producten niet gepatenteerd kunnen worden, is de steviaplant voor hun niet winstgevend. Integendeel, het brengt de winstmarges van suiker en kunstmatige zoetstoffen als aspartaam in het gevaar! Daarom zijn vandaag de dag steviaplanten - ook al zijn ze ongevaarlijk - nog steeds verboden voor consumptie, zelfs in Europa.

Dat is logisch, als je erover nadenkt: waarom zouden ze een gezonde, natuurlijke zoetstof zonder nevenwerkingen toelaten op de markt als je er geen geld uit kan slaan, en als dit de verkoop van suiker en aspartaam in het gevaar kan brengen?

Door de jaren heen zijn er talloze studies over de veiligheid en de gevaren van stevia verschenen. Terwijl onafhankelijke studies enkel voordelen zagen in de plant en haar extract, probeerden de studies die gesponsord werden door productenten van aspartaam en de suikerlobby zo hard mogelijk aan de alarmbel te trekken. Ze beweerden onder meer dat stevia impotentie en zelfs kanker zou veroorzaken.

Weet je, dit soort van heksenjacht - laten we eerlijk zijn, dat is het gewoon - maakte me vroeger erg kwaad als ik er te lang over nadacht. Maar door de jaren heen ben ik gaan inzien dat dit nu eenmaal de manier is waarop de wereld draait. De enige manier om jezelf te bevrijden van dit gevoel van machteloosheid, is om je eigen leven in handen te nemen, en zelf te beslissen wat er voor jou en je gezin gezond is.

Gelukkig stopt het verhaal hier niet. Zowel Coca Cola als Pepsi zagen potentieel in het stevia-extract. Bepaalde extractiemethodes kunnen wel gepatenteerd worden, zo blijkt. In 2008, onder druk van deze multinationals, gaf de FDA schoorvoetend toe en verleenden ze aan stevia-extract - maar dan uiteraard enkel het uiterst geraffineerde extract geproduceerd door Coca Cola en Pepsi - een "GRAS"-status (Generally Recognized As Safe).

Spijtig genoeg zijn andere steviafabrikanten nog steeds verplicht om hun productverpakkingen te markeren met "dieetsupplement", en zijn verwijzingen naar voedseladditieven en zoetstoffen nog steeds verboden. Dat is zonde, zeg je? Welja, maar persoonlijk deert dit soort pesterijen mij niet: als mens met een eigen ziel en geweten, denk ik dat ik intussen zelf al wel weet wat goed voor me is.

test

Omdat de gewaarwording van de gevaren van aspartaam nog elke dag groeit bij de bevolking, is er stilaan een trend merkbaar. Het publiek is zich steeds harder bewust van de leugens die hen op dagelijkse basis worden ingelepeld, en het gaat steeds vaker op zoek naar natuurlijke alternatieven voor suiker en kunstmatige zoetstoffen. Geef toe, daarom ben je ook op deze site terechtgekomen, is het niet?

Wel, ik ben er om je te vertellen dat de recente goedkeuring van steviolglycosiden in Europa en de bewustwording van het honingkruid en zijn extract over heel de wereld, van stevia de zoetstof van de toekomst maakt. Veel mensen hebben het recht al in eigen handen genomen door stevia uit te proberen, en de meeste van hen zweren om nooit meer terug te keren naar suiker of kunstmatige zoetstoffen, die propvol koolhydraten en lege calorieën zitten.

Stevia is te koop in verschillende vormen: als een puur extract in poedervorm, als vloeistof, in tabletvorm en in kleine pakjes voor alledaags gebruik. Bij ons is tot nu toe enkel PureVia bekend, maar persoonlijk verkies ik de Amerikaanse producten, omdat deze simpelweg de beste (lees: niet-bittere) smaak hebben. Stevia is in Amerika ook goedkoper dan bij ons; het enige nadeel is de lange verzendtijd (twee à drie weken), maar het is het wachten waard!

Zie je door de bomen het bos niet meer en weet je niet welk merk te kiezen? Geen paniek! Onze gids voor het online aankopen van stevia toont je de beste producten en hun gebruikersbeoordelingen, en helpt je op weg naar een gezondere levensstijl die onafhankelijk is van suiker en kunstmatige zoetstoffen!

test

Beste lezer, je hebt er goed aan gedaan om ons een bezoekje te brengen! Ik herinner me nog alsof het gisteren was: het enthousiaste gevoel dat gepaard gaat met je eerste stapjes in de wereld van stevia. Voel je vrij om mijn site uit te pluizen en al de wonderen van de stevia zoetstof te leren kennen. Ik wens je veel succes met je reis naar een leven, bevrijd van suiker!

Met vriendelijke groeten,

Jo, webmaster van ontdekstevia.com

De Laatste Nieuwtjes Over Stevia
 

Maandag, 29 april 2013: Benieuwd naar een nieuw kwaliteitsproduct uit de Benelux? Wij ook! Lees gauw onze review van de producten van Stevia Life, geproduceerd in Nederland!

 
 

Vrijdag 2 december 2011: Het is zover! Vanaf vandaag ligt PureVia in de rekken, het eerste officiële steviamerk in de Benelux, dat verkrijgbaar is in alle grote supermarktketens. Lees snel ons artikel, en ontdek wat wij ervan vinden!

 
 

Zondag 30 oktober 2011: In een exclusief interview met onze website vertelt professor Jan Geuns van de KU Leuven ons wat meer over de nakende goedkeuring van stevia in de Europese Unie, en over de toekomst van het honingkruid. Lees er hier alles over!

 
 

Woensdag 14 april 2010: Het grote moment is eindelijk aangebroken! Stevia heeft een positief advies gekregen van EFSA (de European Food Safety Authority) voor het gebruik in voedsel en drankjes. Producenten zijn hard aan het werk om hun persoonlijke steviaproducten op de markt te krijgen, die we waarschijnlijk in 2011 of 2012 mogen verwachten!