Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Koken met stevia: richtlijnen voor een succesvolle ervaring

Koken met stevia kan erg leuk zijn. Je weet immers dat je bezig bent met je gezondheid, omdat je ziet dat je met een volledig natuurlijk product in de weer bent, en omdat je er minder van nodig hebt om je gerechten te zoeten. Veel minder! Je zou zelfs “minder is meer” kunnen zeggen als het gaat over koken of bakken met stevia.

Vergeet zeker niet de maattabellen van suiker en stevia af te drukken alvorens je aan je reis naar het onbekende begint. Voor de meeste steviarecepten is een simpele berekening voldoende: vervang de hoeveelheid suiker gewoon door de juiste hoeveelheid stevia zoetmiddel, en je bent klaar!

Maar het is natuurlijk niet altijd zo eenvoudig. Voor degenen die zich nog steeds afvragen “wat is stevia”: het honingkruid is in vele vormen beschikbaar, en voor recepten die slechts een kleine hoeveelheid suiker vragen, is het bijna onmogelijk om de exacte hoeveelheid stevioside af te meten, aangezien er zo weinig van nodig is. Daarom bestaat er ook stevia in vloeibare en tabletvorm, zodat je makkelijker kleinere hoeveelheden kan toevoegen aan je recept.

cooking with steviaAls je van plan bent om stevia in poedervorm te gebruiken, kijk dan eerst eens op het etiket of er nog extra stoffen aan zijn toegevoegd. Probeer stevia met additieven zoals maltodextrine te vermijden. Sommige van deze stoffen zitten vol met calorieën en koolhydraten, dus beperk je zoveel mogelijk tot het gebruik van producten met pure stevia.

Stevia heeft de neiging om de smaak van sterk smakende voedselsoorten te bevorderen, maar haar effect gaat verloren wanneer ze in combinatie met meer subtiele smaken wordt gebruikt.

 

Andere dingen om te onthouden, vooral wanneer bij het bakken met stevia, is dat de zoetstof niet gist zoals suiker dat wel doet. Als je dus bijvoorbeeld graag een van onze lekkere taartrecepten zonder suiker wil uitproberen, hou er dan rekening mee dat je een bepaalde hoeveelheid rijsmiddel – bij voorkeur bakpoeder – aan het mengsel moet toevoegen.

 

Als je bijvoorbeeld crème brulée wil maken, zal je altijd een kleine hoeveelheid suiker nodig hebben om die krokante korst te verkrijgen, omdat stevia niet karamelliseert. Stevia gebruiken voor de vla zelf, is uiteraard geen enkel probleem. 

Wil je je crème volledig suikervrij houden, dan kan je een ander garneersel gebruiken, zoals noten of fruit.

Ook belangrijk: als je van plan bent om fruitproducten te conserveren of appelmoes te gebruiken in je recepten, moet je onthouden dat stevia in deze vorm slechts een korte houdbaarheid heeft (maximaal één week in de koelkast). 

Wil je je creaties langer bewaren, dan zal je ze moeten invriezen. Naast de stevia zoetstof, zal je ook een agens zoals pectine nodig hebben om ervoor te zorgen dat je recept stolt en/of een stroperig effect meekrijgt.

Afgezien van deze uitzonderingen, is bakken of koken met stevia in al haar vormen absoluut mogelijk! Stevia is oplosbaar in water, pH-neutraal en blijft stabiel in temperaturen tot 200°C, hetgeen zeker voldoende zou moeten zijn om de meeste recepten te kunnen zoeten. En nu is het tijd om je erin vast te bijten! Veel plezier, en tot op onze pagina met steviarecepten!


Terug naar Recepten zonder suiker
Terug naar Stevia Startpagina