Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Luo han guo: kleine broer van de stevia plant

Als je dacht dat stevia een goed bewaard geheim is, wat kan je dan zeggen over luo han guo? Deze vruchten, die hun origine vinden in de mistige bergstreken van Zuid-China, groeien aan overblijvende klimplanten die gekweekt worden in een vochtiger klimaat dan steviaplanten, en net het zonlicht proberen te vermijden. 

Ze zijn ongeveer zo groot als kiwi’s, maar zijn donkergroen van kleur met een lichte dons. Na het drogen, worden ze bruin. Van nature uit bezitten ze enkele bijkomende, ongewenste bijsmaken die kunnen worden verwijderd door middel van een extractieproces.

Nadat de vruchten geoogst zijn, worden ze gedroogd en ondergaan ze een extractieproces met zuiver water. Hierdoor wordt een poeder verkregen dat de glycoside van luo han guo bevat (“mogroside” genaamd). Deze zoetstof is ongeveer 300 maal zoeter dan suiker. Het poeder kan worden gebruikt om soepen en thee te zoeten. Nadat de schil en de pitten zijn verwijderd, kan ook het pulp van de vrucht als zoetstof worden gebruikt, maar de houdbaarheid van het pulp is uiteraard veel korter. Ongewenste bijsmaken worden uit het pulp verwijderd door de toevoeging van oplosmiddelen.

luo han guoNaast de zoete smaak, is het fruit ook befaamd voor zijn medicinale karakter. Al eeuwenlang wordt het in Aziatische theesoorten gebruikt als behandeling tegen keelpijn, longontsteking en ook tegen zonnebrand en koorts, omdat het een verfrissend effect heeft. Omdat het zo goed als geen calorieën bevat, en zijn glycemische index laag is, is het extract van luo han guo een uitstekende zoetstof voor diabeten, of voor mensen die gewoon willen afslanken. 

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat het fruit antioxidanten bevat en dus kanker preventief kan helpen bestrijden – het wordt zelfs aangewend bij de behandeling van kanker in een vroeg stadium! De Chinese bevolking gelooft dat het “monnikenfruit”, zoals zij het noemen, een groot aandeel heeft in hun befaamde lange levensduur.

 

Het mirakelfruit wordt slechts op een zeer kleine schaal geteeld: slechts 10.000 stuks worden jaarlijks in China verbouwd, waardoor ze geen echte concurrentie vormen voor de westerse zoetstoffen. Het kan worden aangenomen dat de FDA (het Amerikaanse voedselagentschap) om die reden geen graten zag in het verlenen van GRAS (Generally Recognized As Safe) status aan de vrucht, in tegenstelling tot stevia. Er zijn geen beperkingen gesteld voor de verkoop van luo han guo, en je kan het hier en daar vinden in lokale Chinese detailhandels.

 

Terug naar Stevia Zoetstof
Terug naar Stevia Startpagina