Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Maltitol: is het echt een betere keuze dan suiker?

Maltitol is een polyol die gewonnen wordt uit maltose, dat vooral aangetroffen wordt in graan en tarwe. Het wordt gebruikt in verschillende soorten (harde) suikervrije snoep en snoeprepen, en werd goedgekeurd voor gebruik in voedselproducten in zowel de Verenigde Staten als in Europa. Maar kan het echt “suikervrij” worden genoemd? Als we de specificaties van deze zoetstof even onder de loep nemen, zien we al gauw dat ze niet zo gezond is als ze op het eerste gezicht lijkt.

Ondanks dat ze wordt beschouwd als een beetje minder zoet dan suiker (ongeveer 75-90%), bevat maltitol minder koolhydraten dan sucrose, en ongeveer 25% minder calorieën. Niets om enthousiast over te worden, want de verschillen zijn niet zo groot als de zoetstoffenfabrikanten je willen doen geloven. 

De zoetstof scoort een twijfelachtige 52 op de tabel van glycemische index. Dit is relatief hoog en zeker hoger dan andere polyolen zoals erythritol en xylitol. Daardoor is het zeker niet de beste keuze voor diabetici; let dus bij het kopen van producten “zonder suiker” steeds op wat je precies koopt, en zoek naar de ingrediëntcode van maltitol, E965

Het is waar dat deze zoetstof goed is voor je tanden, omdat het de vorming van bacteriën tegengaat, maar andere suikeralcoholen kunnen je ditzelfde voordeel bieden en toch minder calorieën bevatten en een lagere GI hebben.

maltitolIn vergelijking met andere polyolen wordt er met betrekking tot ongemakken in de spijsvertering ook een verhoogde gevoeligheid opgetekend. 

Een opgeblazen gevoel, krampen en in de ergste gevallen zelfs diarree, zijn de meest voorkomende klachten. Deze bijwerkingen kunnen worden verklaard door de trage opname van de zoetstof door het lichaam. 

Omdat er vandaag de dag zoveel producten zijn die het ingrediënt bevatten, is het niet moeilijk om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 100 gram per dag te overschrijden. 

Als je alles bij elkaar optelt, zal je zien dat je een grotere hoeveelheid maltitol nodig hebt om het gebrek aan zoetheid te compenseren; dit leidt dan weer tot een verhoogd risico op ongemakken, en duwt ook de koolhydraten- en calorieteller de hoogte in.

 

De belangrijkste les die we uit dit alles kunnen leren is: ook al is het misschien gezonder dan suiker, verwacht geen mirakels van deze zoetstof.

 

Ze wordt gebruikt om sucrose te vervangen in een aantal snoeprecepten zonder suiker, omdat ze net zoals suiker het vermogen heeft om stroop te vormen, hoewel ze niet karamelliseert. 

Dus, tenzij je van plan bent om hard snoep te maken, is het aangeraden om te opteren voor de stevia zoetstof, die je toelaat een kleinere hoeveelheid te gebruiken voor dezelfde graad van zoetheid, zonder de bijkomstige risico’s van extra calorieën of een hoge glycemische index.


Terug naar Stevia Zoetstof
Terug naar Stevia Startpagina