Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Stevia rebaudiana als natuurlijke suikervervanger

Natuurlijke suikervervangers worden gewonnen uit planten en in hun onbewerkte vorm gebruikt. Ze zijn bedoeld voor het vervangen – en vaak zelfs versterken – van de zoetheid van sucrose.

 

 De afgelopen decennia is het duidelijk geworden dat het gebruik van suiker een hele hoop negatieve bijwerkingen heeft op lange termijn, zoals suikerverslaving. Wetenschappers kwamen in de loop van de 20e eeuw per toeval aspartaam op het spoor, maar deze zoetstof is kunstmatig en ligt al jaren onder vuur omwille van de gevaren die het met zich meebrengt. 

De jongste trend is om op zoek te gaan naar gezonde vervangmiddelen, met het gebruik van natuurlijke alternatieven voor suiker. Daarom gaan we hier ook de belangrijkste kanshebbens even op een rij zetten.

  • Stevia

Wordt gewonnen uit de steviaplant en is in ruwe vorm ongeveer 200 maal zoeter dan tafelsuiker (afhankelijk van de kwaliteit van de bladeren). Stevia wordt gebruikt om voedsel en dranken in verschillende vormen te zoeten. Het is stabiel onder hoge temperaturen, waardoor het ideaal en makkelijk is om te koken met stevia.

Een vrucht die stamt uit de Siraitia grosvenorii, een klimplant die wordt gekweekt in de grensstreek van China en Thailand. In tegenstelling tot stevia, vermijdt de plant juist het zonlicht om de zoetheid van zijn vruchten te bewaren, en verkiest zij een vochtiger klimaat. De cultivering van haar vruchten is – zeker in vergelijking met stevia rebaudiana – erg kleinschalig.

Ook wel bekend als "houtsuiker" omdat het oorspronkelijk werd gevonden in de schors van berkenbomen in Finland. Het is een polyol die ook gevonden wordt in de vezels van vele groenten- en fruitsoorten. Suikeralcoholen worden vaak gebruikt om extra zoetheid te verschaffen aan kunstmatige zoetstoffen, en bevatten slechts de helft van de calorieën van gewone suiker. Ze zorgen soms wel voor ongewenste nevenwerkingen bij mensen met een gevoelig spijsverteringssysteem.

Een andere suikeralcohol die in de natuur in kleine hoeveelheden wordt teruggevonden in peren en appels. Momenteel gebruikt Coca Cola het in Truvia, een zoetstof die gebaseerd is op erythritol en rebaudioside A. Fans van stevia houden er best rekening mee dat het gebruik van dit product gepaard kan gaan met lichte ongemakken in de buikstreek, als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Laten we hopen dat het de stevia zoetstof niet in een slecht daglicht zal gaan stellen...


Terug naar Stevia Zoetstof
Terug naar Stevia Startpagina