Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Over PureVia, het nieuwe merk van stevia in de Benelux

Het is zover! Vanaf vandaag liggen de eerste steviaproducten in de winkelrekken. Het gaat om PureVia, een merk dat in de Verenigde Staten al enkele jaren een gevestigde waarde is. PureVia is bij ons een dochteronderneming van Merisant, het bedrijf dat onder meer ook Canderel produceert.

 

Een bezoekje aan de supermarkt leverde ons twee nieuwe aanwinsten op: PureVia poeder, dat in een verpakking van 80gr wordt verkocht en waarvan de zoetheid even krachtig is als die van gewone suiker, en PureVia klontjes, die worden verkocht in verpakkingen van 130gr (65 klontjes). Bij ontdekstevia.com analyseerden wij de stevia van PureVia, en hieronder lezen jullie het verdict.

Laten we eerst eens kijken naar de klontjes: de verpakking vermeldt een houdbaarheidsdatum van 2,5 jaar. Op dat vlak dus geen klachten, aangezien puur steviapoeder een houdbaarheid heeft van 2 tot 5 jaar.

PureViaDe klontjes zijn ongeveer 1cm x 1cm groot; ze lossen makkelijk op, zowel in de mond als in een kopje koffie. Qua structuur zo zijn ze goed als identiek aan gewone kristalsuiker. Het zoetheidsgehalte lijkt naar onze mening iets lager te liggen dan dat van gewone suiker, maar de smaak zelf kan niet met die van suiker vergeleken worden; suiker smaakt naar suiker, en stevia naar stevia.

De klontjes hebben een ietwat aparte, maar aangename smaak en volgens ons zal iemand die zijn of haar suikerklontjes beslist te vervangen met dit product, snel aan de smaak wennen.

Het enige echte, grote nadeel... is de prijs.

In het pakje van 130gr zitten 65 kleine klontjes, en daarvoor betaalden wij maar liefst €5,45. Er zat een kortingsbon bij van €1 die de mensen dient aan te sporen om het product toch eens uit te proberen. Maar zelfs inclusief de korting waren de PureVia steviaklontjes maar liefst 34 maal duurder dan gewone suikerklontjes (één kilogram Tiense suikerklontjes kostte in dezelfde supermarkt €1,45). Hierdoor zal het volgens ons moeilijk worden voor PureVia om veel mensen te overtuigen om over te stappen naar stevia, en dat is jammer.

Het steviapoeder is met een prijs van €3,85 (en een kortingsbon van €0,75) weliswaar lichtjes voordeliger, maar ook dit is in vergelijking nog steeds 27 maal duurder dan gewone suiker. Op de verpakking staat geen houdbaarheidsdatum vermeld, maar het is nog maar  de vraag hoever je raakt met slechts 80gr steviapoeder dat dezelfde sterkte heeft als suiker.

PureViaWe weten niet goed hoe we dit product moeten omschrijven: het is niet echt een poeder, en het heeft ook niet echt een kristalvorm. Het gaat om een soort harde korreltjes die met behulp van je vingers slechts moeilijk kunnen worden verbrokkeld tot een poeder. De verpakking heeft een onhandige afsluiting, en zelfs terwijl we de doos in de winkel nog in onze handen hebben, gaat er wat van het poeder verloren.

Wanneer we thuis zijn aangekomen, lijkt het wel alsof er al één gram van het poeder uit de doos is ontsnapt, nog voor we het konden proeven.

Het poeder heeft een duidelijk minder zoete smaak dan de klontjes en het smelt in je mond bijna ogenblikkelijk samen tot een soort van papje.

Conclusie

PureViaDe rebaudioside A die in deze producten is verwerkt, wordt gemengd met een bulkmiddel om de smaak te verdunnen. Aangezien pure stevia 200 tot 300 maal zoeter is dan suiker, is de rekening snel gemaakt: de klontjes wegen 2gr elk en bestaan voor 1,97gr uit koolhydraten (98,45%).

In dit geval wordt erythritol als bulkmiddel gebruikt en cellulosepoeder - een polysaccharide - als stabilisator. Hetzelfde verhaal bij het poeder, dat voor 94% uit koolhydraten (in dit geval maltodextrine) bestaat.

Zowel het poeder als de klontjes richten zich duidelijk op de koffiedrinkers onder ons.

Je krijgt zeer weinig kwantiteit voor je geld. We weten het wel, op gezondheid staat dan wel geen prijs, maar de producten van PureVia vallen voor ons onder de categorie van de luxe-artikelen. Het zou leuk zijn, mocht Merisant ook een product op de markt brengen dat het de consument makkelijker maakt om volwaardige recepten met stevia te bereiden.Dit artikel is eigendom van www.sugarfreestevia.net en mag niet geheel of gedeeltelijk gekopieerd worden zonder toestemming van de auteur en/of zonder verwijzing via een weblink naar dit bronartikel. Dit artikel is beveiligd door Copyscape.

Terug naar Stevia Startpagina