Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Rebaudioside A, de zoete tweelingbroer van stevioside

Naast stevioside, is rebaudioside A (of Reb A) de belangrijkste glycoside die uit de steviaplant kan worden gewonnen. Dit gebeurt volgens een bepaald proces: eerst worden de bladeren gedroogd en vervolgens vermalen poeder. Daarna wordt het extract gemaakt door het met behulp van zuiver water uit de gemalen bladeren te onttrekken.

Ondanks het feit dat stevioside (met 12%) explicieter in steviabladeren aanwezig is dan Reb A (tot 4%), heeft recent onderzoek uitgewezen dat de laatste stof de zoetste is van de twee – ze is niet minder dan 400 maal zoeter dan sucrose! Rebaudioside A smaakt dus zelfs nog zoeter dan zijn broertje, en dit zonder de soms bittere nasmaak van stevioside.

Naast zijn zoetheid, heeft Reb A een hoop voordelen:

  • het is 100% natuurlijk 
  • het is oplosbaar in water   
  • het is pH-neutraal   
  • het is ideaal om te koken met stevia, omdat de zoete smaak stabiel blijft bij temperaturen tot 200°C!  
  • het is droog en kan voor lange tijd opgeslagen worden zonder te gisten, schimmelen of aan kwaliteit te verliezen  
  • het bevat geen giftige stoffen, en er zijn geen bijwerkingen bekend bij dieren of mensen  
  • het bevat geen calorieën   
  • de bestrijding van diabetes en stevia gaan hand in hand doordat het honingkruid een nulscore heeft op de tabel met glycemische index

 

Sinds Reb A eind 2008 door de FDA werd goedgekeurd, wint het terrein van stevioside, en zijn wetenschappers op internationale schaal druk in de weer om door middel van genetische manipulatie van stevia rebaudiana het percentage rebaudioside A in stevia op natuurlijke wijze te verhogen.

 

Terug naar Stevia Planten
Terug naar Stevia Startpagina