Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Gezonde recepten voor kruidenthee met verse steviabladeren

Al eeuwenlang gebruiken Zuid-Amerikaanse inboorlingen recepten voor kruidenthee met vermalen steviabladeren om hun “maté” te maken: een inheems drankje dat getrokken wordt uit yerba maté, een gezonde struikachtige plant waarvan wordt gezegd dat ze overgewicht, cholesterol, en zelfs kanker bestrijdt. 

De inheemse stammen danken volgens eigen zeggen voor een groot deel hun lange levensduur aan het drinken van maté met stevia. Moses Bertoni voelde zich geïnspireerd door wat hij te leren kreeg over deze gewoontes, en bracht vervolgens het honingkruid naar de westerse wereld.

Hier bij ons worden de kruidentheerecepten meestal gezoet met suiker, maar omwille van nevenwerkingen als suikerverslaving, gaan er steeds meer mensen op zoek naar gezonde alternatieven. En dan komt natuurlijk onze stevia zoetstof in het spel. Er bestaat een reden – wel, eigenlijk zijn er verschillende – waarom de Guarani-indianen hun vertrouwen in stevia hebben gesteld: het bezit namelijk dezelfde wonderbaarlijke kwaliteiten als hun eigen maté.

herbal-tea-recipes10Kenners van thee hebben het brouwen verheven tot een ware kunst. Ze zijn ervan overtuigd dat, voor de beste resultaten, je altijd bronwater van hoge kwaliteit moet gebruiken om je thee te brouwen, en dat verschillende kruiden ook verschillende temperaturen en kooktijden betekenen. 

Omdat thee snel en makkelijk te maken is, kan het leuk zijn om te experimenteren: hou wel in de gaten dat je de thee lang genoeg laat koken – anders zal hij flauw zijn van smaak, maar kook hem ook niet te lang, want dan wordt hij bitter. Kook ook je water niet te lang: hoe langer de kooktijd, hoe weer zuurstof er wordt verdampt, hetgeen ook nefast is voor de kwaliteit van je thee. Ga dus op zoek naar de gulden middenweg!

 Bij de indompeling is het aangeraden om verse steviabladeren te gebruiken die je hebt geoogst na het kweken van stevia. Kraak en scheur de bladeren voordat je ze in het water dipt, zodat ze hun zoete smaak makkelijker kunnen afgeven. 

Wij hebben hier enkele van de beste kruidentheerecepten met stevia geselecteerd, maar de lijst is eigenlijk eindeloos. De mogelijkheden zijn onbeperkt en omdat we altijd op zoek zijn naar bewezen recepten, sporen we iedereen aan om hun eigen steviarecepten te delen via deze website. Want iedereen verdient een beetje zoetheid in het leven!

Recepten voor kruidenthee met stevia

Tijm en stevia kruidenthee

Ingrediënten: 

  • 1 theelepel tijmbladeren, gescheurd  
  • 1 theelepel verse steviabladeren, gescheurd   
  • 1 mok bronwater
Bereiding:

Warm het water op in een steelpan met grote vlam tot je het kookpunt bereikt, en het water lichtjes begint te koken. Verlaag de stand van het vuur tot het water suddert en voeg de tijm en stevia toe. Dek de pan af en laat ongeveer 10 minuten intrekken. Zeven en opdienen.



IJsthee met citroen en stevia

Ingrediënten:   
  • schil van 1 citroen  
  • 2 mokken bronwater   
  • 3 theelepels muntbladeren, gescheurd   
  • 1 theelepel verse steviabladeren, gescheurd
Bereiding:

Warm het water op in een steelpan met grote vlam tot je het kookpunt bereikt, en het water lichtjes begint te koken. Verlaag de stand van het vuur tot het water suddert en voeg citroenschil, munt en stevia toe. Dek de pan af en laat ongeveer 10 minuten intrekken. Zeven, ijsblokjes toevoegen, en opdienen.



Gember en stevia kruidenthee

Ingrediënten:   
  • 1 gemberwortel, gepeld en geschaafd   
  • 1 theelepel verse steviabladeren, gescheurd  
  • 1 steelpan bronwater
Bereiding:

Pel en schaaf de gemberwortel tot lange, dunne plakjes. Warm het water op in een steelpan met grote vlam tot je het kookpunt bereikt, en het water lichtjes begint te koken. Verlaag de stand van het vuur tot het water suddert en voeg gemberwortel en stevia toe. Dek de pan af en laat ongeveer 10 minuten intrekken. Zeven en opdienen.






Terug naar Stevia Startpagina