Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

De juiste snoepthermometer kiezen voor snoep met stevia

Het gebruik van een fatsoenlijke snoepthermometer is cruciaal voor het maken van vele soorten snoep, maar ook voor het bereiden van jam en gelei met stevia, en zelfs voor het meten van gefrituurde gerechten.

Een van de belangrijkste dingen waarop je moet letten als je snoep wil maken, is dat je thermometer een klemmetje heeft waarmee je hem kan vastmaken aan de rand van de kookpan. Wees voorzichtig als je de pen of de bol van de thermometer in de vloeistof laat zakken; het uiteinde mag de bodem en zijden van de pan niet raken. Het grote verschil tussen een vleesthermometer en een snoepthermometer, is dat de laatste gewoonlijk hogere temperaturen kan meten, tot wel 200°C.

Er zijn drie soorten thermometers op de markt: 

  • de klassieke vloeistofthermometer die gekleurde alcohol in een bol gebruikt
  • de thermometer met wijzerplaat, die draaiende spiralen gebruikt om te meten
  • de digitale thermometer, die een LCD-scherm gebruikt om de temperatuur weer te geven en soms ook beschikt over voorgeprogrammeerde standen en een alarm
steviaHet is moeilijk te zeggen welk type van thermometer het beste is, want er zijn talloze modellen met uiteenlopende kenmerken beschikbaar, en er zijn voor- en nadelen aan elk type. Vloeistofthermometers zorgen over het algemeen voor een nauwkeurig resultaat, wat handig is wanneer je de temperatuur voortdurend in de gaten moet houden, zoals bijvoorbeeld voor het maken van chocolade. Digitale modellen geven sneller een meting weer, en kunnen soms voorgeprogrammeerd worden om een alarm te laten afgaan wanneer de gewenste temperatuur is bereikt.

Alvorens je thermometer te gebruiken voor je eerste lading snoep met stevia, moet je hem eerst ijken. Dat doe je door een pot water aan het koken te brengen, en de thermometer in te brengen wanneer het water kookt. Je zou hierbij 100°C moeten aflezen. 

Als je merkt dat je thermometer een paar graden afwijkt van de juiste temperatuur, dan is hij niet noodzakelijk stuk. Dit soort afwijkijngen doen zich voor omdat je nieuwe apparaat gevoelig is aan hoogteverschillen: voor elke 300 meter boven zeeniveau, kan je soms een temperatuursverschil opmerken tot 1°C. Als dit het geval is, pas dan manueel de temperatuur van je thermometer aan (sommige digitale thermometers laten dit toe), of hou gewoon het verschil in je achterhoofd terwijl je het snoep bereidt.

 

Als je beslist een snoepthermometer te kopen, onthou dan dat de meeste modellen slechts een korte levensduur hebben en soms onbetrouwbare resultaten weergeven.

 

 Het is moeilijk om een model te vinden dat je op lange termijn zal kunnen gebruiken, maar over het algemeen geldt dat de modellen van €20-30 wat steviger zijn dan de goedkopere. Een van de populairste merken is Polder. Aangezien de kans niet onbestaande is dat je de thermometer op korte termijn zal moeten vervangen, kan je er natuurlijk ook voor kiezen om een aantal goedkopere snoepthermometers in huis te halen, zodat je er altijd een paar in reserve hebt. De goedkope modellen vind je hier en daar op het internet voor zo’n €5 per stuk.


Terug naar Recepten zonder suiker
Terug naar Stevia Startpagina