Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Splenda nevenwerkingen en de gevaren van sucralose

Als we het gaan hebben over de nevenwerkingen van Splenda, is het belangrijk om een beetje meer te leren over de geschiedenis van deze zoetstof. Sinds zijn introductie in 1999, is Splenda uitgegroeid tot de grootste kunstmatige zoetstof op de Amerikaanse markt. Groter dan aspartaam, vraagt u...?

Dat klopt, Splenda heeft aspartaam al lang geleden ingehaald, omdat het bij het koken zijn zoetheid bewaart, waardoor het flexibeler is en aantrekkelijker lijkt om voedsel mee te bereiden. Maar hierdoor wordt het ook een controversieel onderwerp...

Het hoofdingrediënt van Splenda is sucralose, een stof die toevallig werd ontdekt in de jaren ’70 door wetenschappers die op zoek waren naar een nieuw verdelgingsmiddel

Sucralose wordt gemaakt door kleine hoeveelheden chloor toe te voegen aan gewone suiker, zodat het bij benadering 600 maal zoeter wordt. Om dat cijfer een beetje te compenseren, worden er vaak vulstoffen aan sucralose toegevoegd om de zoetheid uit te balanceren. De Splenda zoetstof vinden we terug in een uitgebreid assortiment aan producten zoals snoep en frisdranken, en grote ketens als McDonald’s en Starbucks bieden het ook in kleine pakjes aan bij de koffie.

splenda side effectsMensen die lijden aan bijwerkingen van Splenda, klagen veelal over hoofdpijn en migraines. Maar de symptomen omvatten ook buikpijn en spijsverteringsproblemen, huiduitslag, duizeligheid, paniekaanvallen en meer. Doet je dat misschien denken aan een andere kuntsmatige zoetstof?  

Onderzoek op kleine knaagdieren hebben aangetoond dat de zoetstof het vroegtijdig afsterven van de thymus bevordert, een orgaan dat verantwoordelijk is voor een gezonde groei en voor de ontwikkeling van het immuunsysteem bij kinderen. Na de puberteit sterft de thymus op natuurlijke wijze af, omdat het natuurlijke verdedigingssysteem sterk genoeg is om op zichzelf aangewezen te zijn. Maar wat gebeurt er als je de oefenwieltjes van je lichaam te vroeg wegneemt?

Het grootste probleem – net als bij aspartaam – is dat Splenda tegenwoordig in zoveel verschillende producten zit, dat het niet moeilijk is om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ervan te overschrijden, zonder er zelf erg in te hebben. De eerste slachtoffers zijn altijd kleinere groepen van mensen die gevoelig zijn aan de chemische producten. 

Maar terwijl het aantal producten met Splenda stijgt, gaat ook de teller omhoog van mensen die ernstige problemen krijgen door de inname van sucralose. Zoals bij alle kunstmatige zoetstoffen, is het moeilijk om hen de schuld te geven van negatieve nevenwerkingen op lange termijn. Dit komt ten dele omdat Splenda nog een relatief jong product is, en er dus nog niet genoeg tijd overheen is gegaan om langetermijnstudies uit te voeren. De goedkeuring van de zoetstof door de FDA is op zijn minst overhaast te noemen.

 

Omdat de klachten gewoonlijk zeer algemeen zijn, wordt een verband met sucralose niet meteen gelegd. Er zijn een hele hoop mensen die jarenlang symptomen hebben, die naar de dokter gaan en nog steeds geen antwoord vinden op de vraag waarom ze plots heel veel gewichtstoename of haaruitval hebben. Ze leren om te gaan met hun buikpijn en hartkloppingen, en schrijven het soms zelfs toe aan hypochondrie.

 

Dit is precies waarom arificiële zoetstoffen omschreven worden als “sluipmoordenaars”. Als je zelf symptomen hebt die je in eerste instantie niet kan verklaren, dan wordt het misschien tijd om je ogen te openen en te kijken wat je op dagelijkse basis allemaal naar binnen speelt. Probeer zoveel mogelijk over te schakelen op natuurlijke zoetstoffen, zoals het steviakruid of luo han guo. En misschien zal je dan zien dat je eigen lichaam je hiervoor begint te bedanken, zelfs sneller dan je zou vermoeden.


Terug naar Gevaren van Stevia
Terug naar Stevia Startpagina