Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Zelf je eigen stevia extract maken

Zelf je eigen stevia extract maken kan een leuk experiment betekenen, en een grote meerwaarde zijn bij het bereiden van je favoriete recepten zonder suiker! En zoals zoveel dingen, is stevia-aftreksel maken niet moeilijk als je zorgvuldig de stappen volgt, en zorgt dat je goed voorbereid bent.

Laten we samen eens overlopen wat je nodig hebt:

* 1 grote, gesteriliseerde glazen pot met deksel
* 1 grote, ondoorschijnende glazen fles met dop (we bespreken zo het steriliseren)
* Verse steviabladeren (je kan ook gedroogde bladeren gebruiken, zie tips onderaan de pagina)
* Vodka
* Trechter
* Kaasdoek of een koffiefilter voor het zeven
* Steelpan

Voordat we ons eigen stevia extract kunnen maken, moeten we eerst onze potten en deksels steriliseren, door ze eerst grondig af te spoelen in heet water en daarbij mogelijke etiketten te verwijderen. Als je hiermee klaar bent, zet je de natte flessen en deksels ondersteboven in de oven. Tien minuutjes op 150°C en ze zijn droog.

Stevia extractNadat je gedroogde steviabladeren hebt gekocht - of nog beter, je eigen steviaplanten hebt gekweekt en verse bladeren hebt geoogst - verwijder je de bruine gedeeltes en de stengels, en kraak of scheur je de bladeren. Onthoud dat enkel de bladeren de glycosiden (zoete componenten van stevia) bevatten, dus hou je niet bezig met de andere delen van de plant.

Plaats het steviakruid in een van de gesteriliseerde potten en vul de pot helemaal tot aan de rand. Giet hierover de vodka totdat de pot vol is en al de bladeren doordrenkt zijn - de alcohol in de vodka zal de glycosiden uit de bladeren trekken.

Draai het deksel op de pot en plaats deze in een koele en droge ruimte. Laat het mengsel 36 uur intrekken. Voor de beste resultaten, laat je de bladeren best niet langer weken, want hoe langer je dat doet, hoe meer bittere smaak eruit zal worden onttrokken. We willen natuurlijk zoet stevia-aftreksel! Schud van tijd tot tijd eens met je potten.

Als de tijd verstreken is, zet je de trechter in de opening van je gesteriliseerde fles, en bedek je de trechter met een stuk kaasdoek of een koffiefilter. Giet langzaam de inhoud van de pot in de trechter, en laat het aftreksel - dat op dit moment bruin van kleur zou moeten zijn - in de fles sijpelen. Giet verder totdat al de vloeistof van de pot naar de fles is overgebracht. Druk op het einde de pulp die is achtergebleven in je filter voorzichtig aan, om zo de laatste druppels te kunnen onttrekken.

Als je al de vloeistof hebt verzameld, breng het dan over naar een steelpan. Verwarm de vloeistof boven een laag vuur, en zorg ervoor dat het kookpunt niet wordt bereikt! Als je vloeistof begint te koken, zullen de glycosiden aanbranden en zal je aftreksel waardeloos worden. De alcohol in de vodka zal vrij snel verdampen, en wat overblijft is een stroopachtige, bruine vloeistof. Hoe langer je het mengsel verwarmt, hoe dikker de textuur zal worden. Normaal gezien moet je de vloeistof 15 tot 30 minuten op het vuur laten.

Als je extract te dik is, kan je het verdunnen door wat water toe te voegen en goed te roeren; dit lost de steviosiden een beetje op. Breng het extract over naar een ondoorschijnende, glazen fles en draai de afsluitdop stevig aan. De houdbaarheidsdatum is ongeveer drie maanden in de koelkast. Proficiat! Je hebt net je eerste portie stevia-aftreksel gemaakt!

 

Tip #1: breng altijd etiketten aan op je potten en flessen, en schrijf er de datum van vandaag op. Op die manier kan er nooit verwarring ontstaan over de houdbaarheidsdatum van je stevia extract!

Tip #2: de fles waarin je je stevia-extract in bewaart, moet ondoorschijnend zijn. Gebruik je een doorschijnende fles, dan zal de kwaliteit van je aftreksel zeer snel verslechteren omdat het mengsel wordt blootgesteld aan het zonlicht.

Tip #3: voor de beste resultaten, gebruik je best verse steviabladeren voor het maken van je aftreksel. Je kan ook gedroogde bladeren gebruiken, maar dan gaat je eindresultaat bitterder zijn.

 

Terug naar Gevaren van Stevia
Terug naar Stevia Startpagina