Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Waar kan je het best je stevia kopen?

Eerst en vooral: een algemeen woordje over de kwaliteit van de verschillende steviaproducten op de markt, omdat ik hier zeer vaak vragen over krijg: het is mijn persoonlijke mening dat de Amerikaanse stevia (die ondertussen al enkele generaties ouder is dan de stevia in de Benelux) nog altijd beter is van kwaliteit dan de stevia die je bij ons vindt. 

De stevia die in Europa wordt verkocht, heeft vaak een nogal bittere nasmaak. De Amerikaanse steviaproducenten zijn deze kinderkwalen al lang kwijt, en daarom raad ik - zolang ik vind dat er geen aanvaardbaar alternatief is - nog altijd de Amerikaanse stevia aan. Wil je toch liever stevia van eigen bodem proberen, dan kan dat ook: klik gewoon op de banner in de rechterkolom, en dan word je vanzelf doorgestuurd.
De Amerikaanse stevia is niet alleen goedkoper, ze is ook globaal gezien 
beter van kwaliteit - er zijn altijd uitzonderingen, dus als jij stevia verkoopt in de Benelux die niet bitter is, dan hoor ik graag van je: het is niet mijn bedoeling om Europese steviaproducten per definitie slecht te noemen, dus voel je vooral niet persoonlijk geviseerd. Stuur me je stalen op en als uit mijn test blijkt dat jouw product voldoet aan mijn eisen, dan bied ik het graag hier aan.

Goed, nu weer ter zake: het enige nadeel van bestellen in Amerika is dat je 2 tot 3 weken moet wachten eer je bestelling via iHerb wordt geleverd. Maar het is het wachten waard en de verzendkosten vallen goed mee: slechts 2 tot 3 euro per bestelling. Ik raad je aan om ineens een iets grotere voorraad te bestellen: dat spaart zowel geld als tijd uit en stevia gaat gemiddeld 2 tot 5 jaar mee, dus een investering is zeker de moeite waard.

 

Als je klikt op eender welke link op mijn site die je doorstuurt naar iHerb.com, krijg je daarenboven op je eerste aankoop een korting van $5! Deze korting wordt normaal gezien aan de kassa automatisch afgehouden van je aankoopbedrag. Is dit niet het geval, geef dan aan de kassa de volgende kortingscode in: LEF617

Vooruit, hier gaan we dan!

 


Zuiver Wit Stevia Extract Poeder

Wit steviapoeder is de populairste vorm van stevia en kan tot 300 maal zoeter zijn dan suiker. Aanvankelijk verkochten veel producenten een poeder dat gebaseerd was op stevioside, waarvan we intussen weten dat het de belangrijkste glycoside in stevia is. Het enige nadeel hiervan, is dat stevioside een bittere nasmaak kan hebben waar niet iedereen gek op is.

Met de ontdekking van rebaudioside A werd het voor de producenten mogelijk om nieuwe methodes te bedenken voor de productie van stevia, zonder de bittere nasmaak. Aangezien het poeder zo krachtig is, heb je er slechts een tweetal theelepels van nodig om de hoeveelheid suiker in je favoriete recepten zonder suiker te vervangen. Hier zijn volgens ons de drie beste keuzes wat betreft wit steviapoeder:

1. NuNaturals Nustevia Pure White Stevia Extract

 Waarom is dit volgens mij de beste stevia? 

powder01Dit zuivere poeder heeft een zeer hoog percentage aan glycosides en is dus in deze categorie krachtiger dan andere merken, zoals KAL. De smaak is zeer zacht en het product heeft geen bittere nasmaak, hoewel de zoete smaak kan overheersen als je teveel stevia bij je recept doet. Dit is over het algemeen een zeer goed product dat zowel bij het bakken kan worden gebruikt, als in drankjes: het poeder is volledig oplosbaar.

Er zijn enkele kleine minpunten: zo wordt er geen schepje of lepeltje meeegleverd, en de verpakking is een beetje misleidend: het potje bevat 28gr stevia maar is slechts voor 40% gevuld. Op zich is dat niet zo erg: 28gr is 28gr, maar het diende toch te worden vermeld, omdat je misschien denkt dat je meer poeder krijgt als je de grootte van het flesje bekijkt.

Een laatste opmerking: als je de grote pot van 450gr koop, kan het zijn dat erop staat dat het product maltodextrine bevat: dit is een fout op het etiket. NuNaturals heeft ons verzekerd dat er bij de etikettering iets is foutgelopen en dat het product dus geen maltodextrine bevat. NuStevia is een topproduct in vele online winkels!


powder022. KAL Pure Stevia Extract

KAL zuiver steviapoeder is met voorsprong het best verkochte product in deze categorie op Amazon. Het is organisch, zuiver, en bevat geen bijkomende ingrediënten.

Er zit wat meer poeder in de potjes dan bij NuNaturals (100gr), terwijl de prijs min of meer gelijk is. Het nadeel is dan weer dat een lichte bittere nasmaak kan worden opgemerkt als je te veel van het poeder gebruikt, en daarom kan ik dit product niet op de eerste plaats zetten. Toch een verdiende tweede plaats!

Het poeder lost goed op, zowel in warme als in koude dranken, en het is vooral lekker in de koffie. Nog een bonuspunt is dat er een schepje bijzit dat het afmeten makkelijker maakt!


powder033. SweetLeaf Stevia Extract

Het SweetLeaf zeuivere stevia-extract is heeft een koosjer certificaat en bevat net als de andere producten in deze categorie, geen bulkmiddelen. Er zit geen schepje of lepeltje bij en ook hier is er een lichte bittere nasmaak als je te veel stevia gebruikt.

Het poeder gaat na een tijdje samenklompen en lost niet zo heel goed op in dranken. Desondanks kunnen we over smaak niet twisten, en hoewel dit product bij sommigen niet zo in de smaak zal vallen, zijn er veel gebruikers die absoluut zweren bij dit product.


Vloeibaar Stevia Extract

Vloeibaar stevia-extract is een populaire keuze van stevialiefhebbers. Het is niet zo geconcentreerd als het witte poeder, en vaak worden er extra smaken aan de vloeistof toegevoegd, zoals chocolade, vanille, bessen, enzovoort. Steviavloeistof wordt verkocht in handige druppelflesjes en kan zeer lang worden bewaard. Laat ons eens kijken naar de populairste merken die vandaag de dag op de markt zijn:

1. SweetLeaf Clear Liquid Stevia

Waarom is dit volgens mij de beste stevia? 

liquid01SweetLeaf staat erom bekend dat het de markt domineert in de vloeistoffencategorie. Hun producten hebben de minste zoethout- of bittere nasmaak van al de merken, en ze bieden ook het grootste smakenpallet aan. Ideaal voor vruchtensorbets, milkshakes, smoothies of andere suikervrije recepten. Een greep uit het aanbod: vanille, Engelse toffee, chocolade, citroen, bessen, hazelnoot, Valencia sinaasappel, limonade, pepermunt, druiven, kaneel en abrikozennectar.

De doorzichtige standaardvariant doet het goed in zelfgemaakte limonades, thee, en - voor de liefhebbers - in koffie en in melk om bij je ontbijtgranen te doen. Gewoonlijk zijn 4 tot 8 druppels genoeg om je voedsel of drank mee te zoeten.

Er werd geen alcohol gebruikt als bewaarmiddel in dit product: enkel een extract van pompelmoeszaad. Het lost zeer goed op en maakt je drankje niet troebel!


2. NuNaturals Clear Stevia Liquid

liquid02De doorzichtige stevia van NuNaturals zit onze koploper op de hielen, maar heeft te kampen met een ietwat onhandige en minder consistent druppelsysteem op de glazen flesjes (de plastic flesjes van NuNaturals hebben dit probleem dan weer niet). Maar dat is zowat het enige minpunt: NuNaturals heeft zijn smakenaanbod de laatste jaren erg verruimd en is de grootste concurrent van SweetLeaf in de categorie van vloeibare stevia.

Het grootste voordeel van deze stevia is dat het sterker geconcentreerd is dan al de andere merken. Het is niet stroperig en is uitermate aangewezen voor het zoeten van yoghurt, recepten met fruit, en verscheidene nagerechten. Er is geen bittere nasmaak merkbaar en het product heeft een milde smaak, maar het moet gezegd dat dit product alcohol en plantaardige glycerine bevat als bewaamiddelen.

NuNaturals verkoopt ook een variant zonder alcohol, als dat voor jou een probleem zou zijn. De vloeistof lost makkelijk op en maakt je drankje niet troebel. Heeft een zeer lange houdbaarheid!

3. NOW Foods Stevia Liquid Extract

liquid03NOW stevia vloeistof bevat 11% alcohol, waardoor het product op kamertemperatuur kan worden bewaard, zonder dat de kwaliteit wordt aangetast. Denk eraan: vloeibare steviaproducten zonder alcohol moeten voor een optimale smaak in de koelkast worden bewaard!

Het etiket vermeldt dat er bezinking kan optreden, maar ik heb hier persoonlijk op dit vlak niets van gemerkt. Het grootste voordeel van de producten van NOW, is dat het merk over het algemeen het goedkoopst is van alle merken!

Keerzijde van de medaille is dan weer wel dat de vloeistof minder zoet is dan de andere merken, en dat het toevoegen van extra stevia als compensatie al snel kan leiden tot bitterheid. Daarom is de NOW vloeibare stevia niet ideaal voor recepten die een grotere hoeveelheid stevia vragen. Je gebruikt dit product best voor het zoeten van drankjes.

Na een tijdje kan er zich ook een stroperig residu op het flesje vormen, wat het lastiger maakt om de dop vast en los te schroeven.


Stevia Zakjes

De meeste merken bieden een gamma van gekristalliseerde stevia aan, die vooral gericht zijn op het zoeten van recepten zonder suiker maar vooral voor het zoeten van dranken als koffie en thee. Het probleem met steviapakjes is dat ze slechts een kleine hoeveelheid stevia bevatten. De rest van het product is aangelengd met bulkmiddelen - vaak polyolen - om de sterkte te neutraliseren. Daardoor heeft heeft één pakje ongeveer dezelfde zoetheid als 2 of 3 theelepels suiker.

De meeste steviazakjes bestaan uit ongeveer 98% bulkmiddel en 2% stevia-extract. Dat betekent dat er een kleine hoeveelheid koolhydraten en/of calorieën in deze vorm van stevia zit. Wees op je hoede voor dit soort misleidende reclame. Voor een zo zuiver mogelijke ervaring, probeer je best de witte extractpoeders bovenaan deze pagina.

Desondanks zijn steviazakjes nog altijd veruit de meest populaire vorm van stevia, en dat wordt bewezen door de poll op deze website: de populairste merken bieden bijna exclusief steviazakjes aan. Hier zijn de populairste keuzes van steviazakjes, gekozen door de bezoekers van ontdekstevia.com:


1. Stevita Spoonable Stevia

Waarom is dit volgens mij de beste stevia?

packets01Stevita is de pionier van stevia in de Verenigde Staten. Het bedrijf, dat werd opgericht door Oscar Rodes in 1988, was het eerste dat stevia op grote schaal naar de VS bracht, en veel stevialiefhebbers zweren nog altijd bij hun producten. Daarom is het ook niet verwonderlijk dat het merendeel van de bezoekers van deze site gestemd heeft op Stevita als hun favoriete merk, in onze steekproef.

Ik vind hun beste product Stevita Spoonable, dat vrij krachtig is: één pakketje staat gelijk aan drie klontjes suiker. Als bulkmiddel wordt gekozen voor erythritol, dat niet klontert maar de nasmaak van Spoonable... Je houdt ervan of je houdt er niet van. Probeer het eens en vertel ons je mening!


2. Stevia In The Raw

packets02Stevia in the Raw kwam als tweede uit onze rondvraag. Het bedrijf heeft twe producten: deze zakjes en en bulkvariant met exact dezelfde sterkte als suiker, wat handig is voor recepten die om grotere hoeveelheden suiker vragen.

Het is minder krachtig dan Stevita Spoonable en om een normaal glas te zoeten heb je twee zakjes nodig. Het voordeel is dan weer dat - ook al gebruik je grotere hoeveelheden - dit product de minste bittere nasmaak heeft van al de merken die ik heb geprobeerd, wat de steviazakjes betreft.

Het product gebruikt dextrose als vulmiddel, en ik begrijp dat veel mensen hier niet zo tevreden mee zijn, omdat Stevia In The Raw hierdoor redelijk wat calorieën bevat. Daarom kan je ook discussiëren over de "zuiverheid" die de naam van het product suggereert. We moeten hierin misschien ook niet te puristisch zijn: deze zakjes bevatten nog altijd tien keer minder calorieën dan gewone suiker.

3. Truvia

packets03Truvia is de befaamde stevia zoetstof die door de FDA werd goedgekeurd, en daardoor vind je het in de VS in zowat elke supermarkt. Het vult de top drie van onze poll aan en bevat ongeveer 3 koolhydraten per zakje, omdat het erythritol gebruikt als bindmiddel. Hou hier rekening mee als je Truvia wil gebruiken in je recepten zonder suiker.

Er treedt geen bittere nasmaak op, hoewel de erythritol volgens mij duidelijk de smaak overheerst. Het product smaakt alvast niet zoals gewone suiker. Dat gezegd zijnde, zullen gebruikers geen last hebben van gewenning aan het product. Via iHerb heel voordelig verkrijgbaar.Stevia Tabletten

Stevia tabs (of tabletten) zijn vooral populair voor het zoeten van zowel warme als koude dranken. Ze laten na het drinken een poederachtig residu achter in je glas. Dit residu is cellulosepoeder en hoewel het er niet smakelijk uitziet, is het volkomen onschadelijk. Het wordt eenvoudigweg gebruikt als stabilisator, zodat de tabletten hun vaste structuur kunnen behouden.

Van sommige merken is bekend dat ze nogal slecht oplosbaar zijn. Dit is een veel voorkomend probleem bij zowat alle merken, maar ik heb de tijd genomen om enkel de beste steviatabletten voor jou op een rijtje te zetten:

1. NuNaturals Nustevia Quick Dissolve Tabs

Waarom is dit volgens mij de beste stevia?

tabs01NuNaturals wint weer een categorie! Waarom? Omdat ik tot nog toe geen enkel ander product vond dat telkens opnieuw goed wegsmelt in gekoelde en in warme dranken. De tabletten lossen snel op en doordat ze zo groot zijn, hebben ze een grote dichtheid, maar kunnen ze toch zonder enige moeite in kleinere stukken worden gebroken.

In het flesje zit een vochtabsorberend pakje en een katoenen bal, zodat de tabletten geen vocht opnemen en samenklonteren. Dat betekent bonuspunten voor NuNaturals!

Zoals bij de meeste van hun producten, zijn ook de tabletten van NuNaturals veel krachtiger van smaak dan de concurrentie: één tablet heeft dezelfde sterkte als twee klontjes suiker. De meeste mensen hebben dan ook genoeg aan een halve tablet voor hun dagelijks kopje koffie, waardoor meteen de waarde van dit product verdubbelt. Geen twijfel mogelijk: beste stevia in deze categorie!


2. NOW Foods Better Stevia Instant Tabs

tabs02
Het NOW Foods merk bestaat al meer dan zestig jaar, en in die periode hebben ze een uitstekende relatie opgebouwd met hun klanten, door ze steevast een gamma van kwaliteitsvolle producten aan te bieden. Veel mensen zweren bij dit merk, hoewel het een relatief kleine speler betreft in de industrie.

Zoals ik eerder al aanhaalde: NOW klopt keer op keer de prijs van de concurrentie. Spijtig genoeg uit zich dat ook een beetje in de kwaliteit: de tabletten lossen moeizaam op in koude dranken, en hun smaak is duidelijk minder krachtig.

Net zoals bij steviavloeistoffen zijn de flesjes makkelijk mee te nemen - bijvoorbeeld op restaurant - en ik vond het openklappende deksel een leuk alternatief vergeleken met de schroefdop van NuNaturals. De NOW tabletten bevatten ook chroom, dat je stofwisseling ondersteunt. Ondanks de sterke competitie in deze categorie, verdient NOW gewoon de zilveren medaille!

 
3. SweetLeaf SteviaTabs

tabs03Een tablet van SweetLeaf is ongeveer gelijk aan één theelepel suiker, en daardoor is het de minst krachtige variant. Een voordeel is wel dat de tabletten volledig glucose- en lactosevrij zijn en dat het flesje een vochtabsorberend pakketje bevat.

Toch lossen deze tabletten trager op dan die van andere merken, en zo goed als niet in koude dranken. Als je net zoals velen fan bent van de smaak van het SweetLeaf merk, dan zal dit voor jou geen punt zijn, maar als neutrale toeschouwer moet ik toch toegeven dat ik niet speciaal onder de indruk was van dit product.


Product in de kijker

NuNaturals MoreFiber Stevia Baking Blend

MoreFiber Baking Blend

 

De Stevia Baking Blend van NuNaturals past niet echt in een van bovenstaande categorieën. Het is een uniek product dat dezelfde zoetheidsfactor heeft als suiker en daardoor perfect geschikt is voor je favoriete steviarecepten.

 

De MoreFiber Baking Blend is een opkomende ster op de steviamarkt. Eén gram van de Baking Blend staat gelijk aan één gram suiker. Heel handig, want zo heb je geen maattabel meer nodig. Het product voegt extra vezels toe aan je steviarecepten, waardoor je taarten, gebakjes en koekjes ook echt gezonder zullen worden. Je kan dankzij deze Blend ook makkelijk zelf roomijs met stevia maken en hij is ook geschikt om je smoothies wat meer kracht bij te zetten! Hou er wel rekening mee dat het product - omdat het extra vezels bevat - water absorbeert. Je zal dus wat meer vloeistof dan gewoonlijk moeten toevoegen aan je recept.


Tot slot nog even een laatste tip!


Je zal zien dat je met kleine hoeveelheden stevia een heel eind komt. Stevia is ook niet duur; zeker niet als je rekening houdt met de hoeveelheden suiker die je niet meer zal moeten aanschaffen. Bekijk stevia kopen als een investering in de toekomst: niet enkel voor je portemonnee, maar uiteraard ook voor je gezondheid!

Heb je je steviaproducten al bij de hand? Prima, dan is het tijd om je te begeven naar onze receptenpagina's om je kookkunsten met stevia op de proef te stellen. Succes!
Terug naar Stevia Startpagina