Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Hoe maak je steviakruid met behulp van steviabladeren?

Is het een beetje gelukt met het kweken van stevia? Dan is het maken van je eigen steviakruid makkelijk als je de steviabladeren correct gebruikt! Na het drogen en het vermalen van de gedroogde bladeren, is het kruid klaar om te worden gebruikt om je favoriete voedsel of drankje te zoeten! Klinkt lekker, toch?

Voor het droogproces zijn volgroeide steviabladeren ongeveer 6 centimeter lang en 2,5 centimeter breed. Ze hebben stompe lobben en zijn bedekt met een dun laagje dons. Als je kauwt op een versgeplukt steviablad, proef je meteen de zoete smaak waarvoor het steviakruid zo bekend staat.

Om te beginnen, snij je de bladeren van je steviaplant bij hun steeltjes. Je kan dit het hele jaar door doen, maar voor de meest volle smaak, is het aangeraden om in september te oogsten. Trim de plant helemaal tot er nog slechts een klein stukje van de grote steel boven de grond uitsteekt. Dit zorgt ervoor dat je steviaplant opnieuw kan beginnen te groeien.

Eens je de bladeren hebt geoogst, kan je wat tijd uitsparen door ze te drogen in een gewone oven: 20 minuten op 60°C is voldoende. Probeer het niet te overhaasten, want de temperatuur is van ondergeschikt belang bij het drogen van steviabladeren! Een of twee uur in een voedseldroger (dehydrator) op 40°C is misschien nog beter. Voedseldrogers zijn duur, maar als je er al eentje in je keuken hebt staan, des te beter. Maar de allerbeste (en meest natuurlijke) manier om je steviabladeren te drogen, is met gebruik van zonlicht.

 
  • Gouden tip #1

Hoe meer zonlicht de plant ontvangt, hoe zoeter de smaak zal zijn! Toegegeven, dit proces neemt veel meer tijd in beslag, maar als je geduld oefent, zal je beloond worden aan het eind van de rit. Plaats de bladeren eenvoudigweg in het zonlicht en zorg ervoor dat de plek waar ze worden gedroogd voldoende verlucht is. Op deze manier zijn de bladeren op minder dan één dag gedroogd. In een ietwat kouder klimaat kan je de bladeren ook ophangen in een droge maar verluchte kamer, en dan zijn ze een paar dagen later volledig gedroogd.

  • Gouden tip #2

Droog de bladeren niet te lang, want hoe langer je ze droogt, hoe meer van hun zoete smaak ze zullen verliezen, en hoe meer het steviosideniveau zal dalen! Hoe bepaal je dan wanneer je bladeren voldoende droog zijn? Hierover oordeel je eigenlijk zelf: afhankelijk van de droogmethode die je gebruikt, controleer je de bladeren regelmatig door hen zachtjes tussen je vingers te wrijven. Als ze volledig droog aanvoelen, en de steeltjes makkelijk afbreken, zijn ze klaar!

 

stevia herbZodra de bladeren gedroogd zijn, dienen de steeltjes te worden verwijderd; zij bevatten immers geen zoete elementen. Vervolgens worden de bladeren zo fijn mogelijk vermalen: je kan dit doen met je handen, of als je een plakkerige boeltje wil vermijden, met een vijzel en een stamper of een eenvoudige kruidenmolen. Je kan er zelfs een koffiemolen voor gebruiken. Hmm, kan je de zoetigheid al ruiken terwijl je de bladeren verpulvert tot dat heerlijke steviakruid?

Je kan nu het verse kruid onmiddellijk gebruiken om de beste recepten met stevia te bereiden, of je kan het voor later gebruik in een luchtdicht doosje bewaren op je kruidenrek. 

Steviakruid heeft een heel lange houdbaarheid en zal niet gisten of schimmelen; je kan er met gemak jarenlang plezier van hebben.


Terug naar Stevia Kweken
Terug naar Stevia Startpagina