Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Wil je zelf stevia kweken? Hier zijn enkele bruikbare tips

Stevia kweken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Natuurlijk moet je wel weten waarmee je bezig bent, en de plant moet hard verwend worden, zeker in de beginfase. Maar we zullen hier bespreken wat de efficiëntste manier is om stevia te telen. Met een beetje toewijding, kan je binnenkort genieten van je eigen steviakruid voor recepten zonder suiker!

In het wild is stevia een “overblijvende” plant. Dit wil eigenlijk zeggen dat ze verschillende jaren lang (meestal 2 tot 5) zelfstandig kan overleven. Ze bloeit in de zomer, en de bovengrondse gedeeltes verwelken in de winter. Met het veranderen van de seizoenen, groeit het honingkruid terug uit zijn wortels. 

Als je het thuis teelt – vooral in gematigde klimaten – is de steviaplant een éénjarige plant, die wordt geteeld door middel van steviazaad of stevia plantstekken, en op de laatste techniek gaan we ons hier toespitsen. Stevia kweken is een zaak van de wet van de sterkste: richt je aandacht op het kweken van meerdere planten tegelijkertijd, aangezien je in het begin wisselend succes zal hebben.

Omdat het kiempercentage van de zaadjes laag is, in vergelijking met het gebruik van stekken van een reeds bestaande plant, wordt over het algemeen de laatste methode aangeraden. 

Welk proces je ook kiest, er zijn een aantal richtlijnen die je in gedachten moet houden. Zoals ik al aankaartte in andere pagina’s op deze site, kan zelf geteelde stevia 200 tot 300 keer zoeter zijn dan suiker. De methode die je gebruikt om stevia voort te planten, heeft weinig tot geen invloed op de graad van zoetheid, maar er zijn wel andere factoren in het spel die het kruid zoeten kunnen maken:

  • growing steviaHet klimaat waarin je leeft: stevia groeit het best in warme en zonnige klimaten, en heeft extra veel aandacht nodig in gematigde klimaten
  • De hoeveelheid licht waaraan je plant wordt blootgesteld: hoe meer zonlicht de plant ontvangt, hoe zoeter de bladeren zullen zijn   
  • De teelaarde die je gebruikt om je honingkruid in de planten en te kweken: gebruik doorlaatbare grond (bij voorkeur zanderige grond). Als je het kruid in een pot groeit, zorg dan dat de pot een gat in de bodem heeft   
  • De hoeveelheid water die de plant ontvangt: hoewel het belangrijk is om je steviaplant regelmatig water te geven, is het zeker even belangrijk om daarin niet te ovedrijven. Vochtigheid is goed, maar een overvloed aan water zal de plant doen rotten.

 

De algemene regel, die trouwens van toepassing is op alle planten, is dat de hoeveelheid zorg en aandacht die je aan je plant geeft, de belangrijkste factor is voor de kwaliteit van je resultaat!

 

Laat je niet afschrikken als de bovengrondse delen van je steviaplant zichtbaar zijn afgestorven. Soms gebeurt dit gewoon, zelfs al doe je alles volgens het boekje. Smijt dus niet meteen je groene vriend weg als hij afsterft, want de wortels zijn misschien nog intact. 

Stevia rebaudiana is echt een miraculeuze plant. Er zijn gevallen bekend waarbij planten zelfs een jaar nadat ze zijn afgestorven, nog steeds gezond uit de overgebleven wortels kunnen groeien! Dus geef het niet meteen op: blijf je honingkruid water geven, en wie weet krijg je vroeg of laat een aangename verrassing!


Terug naar Stevia Startpagina