Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Honingkruid kweken met behulp van stevia plantstekken

Stevia plantstekken worden beschouwd als de beste manier om steviaplanten te kweken, omdat spijtig genoeg de zaadjes van het honingkruid bekend staan om hun lage kiempercentage.

 Ik ga er dan ook van uit dat als je deze pagina aan het lezen bent, je reeds in bezit bent van een volwassen moederplant om je steviastekken van te oogsten. Als dat niet het geval is, kan je altijd planten of zaden verkrijgen via online tuincentra.

Oké, daar gaan we dan! Voor de beste resultaten, worden steviastekken het best laat in de zomer geoogst. Om steviastekken correct te oogsten, doe je het volgende: neem je tuinschaar en snij voorzichtig een smalle tak af van 12 tot 15 cm lang, liefst met 4 of 5 bladeren eraan. 

Als de bladeren erg lang zijn, knip je ze best af tot de helft van hun oorspronkelijke grootte, om zo de groei vanuit de wortels te stimuleren. In totaal kan je zo’n tien of twaalf stekken van één plant oogsten, maar zie erop toe dat je in totaal niet meer dan 30% verwijdert. De moederplant bijknippen is voordelig, zelfs al ben je niet van plan om stekken te oogsten, omdat het de plant aanspoort tot verdere groei.

stevia plant cuttingsJe kan natuurlijk de stekken in een pot kweken, maar ze zullen sneller wortel schieten en meer kans hebben om te overleven als je ze een drietal weken in een karaf of kruik met water zet. Na drie weken zouden er al kleine worteltjes gevormd moeten zijn, en kan je de stekken naar een grotere pot verhuizen om zo de wortels meer ruimte te geven. 

Het gebruik van kunstmest als katalysator kan je steviaplant extra kracht geven. Laat de stekken voorlopig binnen in het huis verder groeien. Het honingkruid is vooral in de beginfase heel broos, en moet in gematigde klimaten binnenshuis worden gehouden tot in de lente. Zelfs binnen hebben ze veel warmte, licht en water nodig om de winter te kunnen overleven. Met een beetje geluk zal je volgende lente een nieuwe moederplant hebben. Duimen maar!

Als je steviaplant volwassen is, heb je een aantal mogelijkheden om verder te bouwen: ofwel kies je om steviakruid te oogsten in de vroege herfst, ofwel kan je de plant laten bloesemen, zodat ze nieuwe zaden produceert.

 

Let wel op: steviaplanten sterven af nadat ze bloesemen, dus als je je honingkruid bij wil houden, moet je de witte bloempjes afsnijden van zodra ze beginnen op te komen.

 

Hierdoor wordt de groei van nieuwe takken en bladeren ook nog eens extra gestimuleerd. Als je plant om een of andere reden toch afsterft, geen paniek! Blijf water in je pot gieten, want er bestaat een goede kans dat er nieuwe groei optreedt uit de wortels van een schijnbaar afgestorven plant. Omdat steviaplanten erg langzaam groeien, is het mogelijk dat je zelfs tot een jaar na het afsterven van je oude plant opnieuw resultaat begint te zien.

Voor meer algemene tips voor het kweken van stevia, kan je terecht bij onze pagina over het kweken van de plant uit steviazaden, omdat het natuurlijk altijd beter is om over een volledig plaatje te beschikken!

Terug naar Stevia Planten
Terug naar Stevia Startpagina