Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Wat is stevia rebaudiana Bertoni?

Vraag je je af waar de naam stevia rebaudiana Bertoni vandaan komt? Hier is alvast een hint: de drie delen van de naam duiden allemaal op verschillende wetenschappers! Laat ons eens een kijkje nemen.

  • Stevia
Latijnse afleiding van de naam van de 16e eeuwse Spaanse botanist Pedro Jaime Esteve, die als eerste de werking van het mysterieuze steviakruid bestudeerde. Van deze brave meneer is niet veel geweten, buiten het feit dat hij vermoedelijk stierf in 1566. Hij heeft alvast wel naam gemaakt voor zichzelf!
  • Rebaudiana
what is stevia
Aan het begin van de 20e eeuw was Ovidio Rebaudi, een chemicus van Paraguayaanse afkomst de eerste die een chemische analyse van de steviaplant publiceerde. 

Hij was ook de eerste die de twee substanties ontdekte die stevia zo zoet maken: stevioside en rebaudioside A. Hij vond het dan ook gepast om zijn eigen naam te verwerken in de Latijnse naam van stevia rebaudiana Bertoni: Eupatorium rebaudianum.

  • Bertoni
stevia rebaudianaMoisés de Santiago Bertoni, een Zwitserse botanist die rond deze periode ook in Paraguay gevestigd was, viel al snel voor de charmes van de inheemse bevolking en hun gewoontes om hun drankjes op natuurlijke wijze aan te zoeten. Eén plantje bleek hierbij uitermate interessant te zijn, want Bertoni ontdekte dat de inboorlingen stevia gebruikten als natuurlijk medicijn om de bloeddruk te verlagen, wonden te ontsmetten, en voor andere behandelingen. Hij publiceerde zijn vindingen in 1899 en vermeldde hierbij de opmerkelijk zoete smaak die door de steviaplant werd afgegeven.

 

Maar verder onderzoek naar de zoetheid van stevia was onbestaande, en pas laat in de jaren ’30 slaagden twee Franse chemici – Briedel en Lavieille genaamd – erin om de glycosides te kristalliseren die aan stevia zijn zoete smaak verlenen. Al snel ondervonden ze dat de substanties tot 300 maal zoeter dan suiker konden zijn, zonder de bijwerkingen waarvoor sucrose bekend staat; inclusief suikerverslaving.

 

Terug naar Stevia Planten
Terug naar Stevia Startpagina