Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Stevia zaadjes en hoe ze te kweken

Steviazaadjes zijn ovaal van vorm en uitermate licht (ongeveer 0,3 gram per 1000 zwarte zaadjes). Er zitten kleine borstelhaartjes aan vast, waardoor de zaden zich met behulp van de wind sneller kunnen verspreiden.

Het honingkruid komt in het wild enkel voor in warmere klimaten, en de steviaplant is niet in staat om koude temperaturen te weerstaan. De ideale kiemtemperatuur is 24°C tot 29°C. Om stevia in gematigde klimaten – zoals bijvoorbeeld in Europa - de beste kans op overleven te geven, moet het volgens een zeer nauwkeurig principe worden gekweekt en opgevolgd in broeikassen.

Stevia kweken in je achtertuin is zeker niet onmogelijk, maar onthou wel dat de plant veel zonlicht en warmte nodig heeft. Het steviakruid zal tijdens de zomermaanden over het algemeen goed zelfstandig kunnen groeien, maar van zodra de winter eraan komt, moet de plant naar binnen worden verhuisd en op kamertemperatuur worden verzorgd. Stel je honingkruid nooit bloot aan vorst of vriestemperaturen!

Er bestaan twee soorten steviazaad: zwarte en geelbruine. Enkel de zwarte zaden laten de plant toe om zich voort te planten, en zelfs dan is het kiemgehalte aan de lage kant. Veel hangt af van de kwaliteit van de zaden. Als je beslist om zelf steviazaad te telen, is het aangeraden om ze aan zoveel mogelijk licht bloot te stellen om zo de kans op succes te verhogen. Als je niet van plan bent om de zaden onmiddellijk te planten, bewaar je ze best op een koele en droge plek, zoals de koelkast. Geen zorgen, de zaden kunnen zonder enig risico maandenlang worden opgeslagen.

 

Om de beste resultaten te kunnen garanderen, is het aangeraden om de zaden in maart of april binnenshuis te laten kiemen, en de toekomstige plant te voeden met heel veel licht

 

  • Tip #1
stevia seedsPas de afstand aan tussen het lamplicht en de voedingsbodem om in temperatuur te stijgen en te dalen – rekening houdend met de eerder vermelde waarden.

Om de zaden te laten groeien, is een hoogst doorlatende ondergrond van groot belang (voor verder advies kan je altijd terecht bij je lokale tuincentrum).  Als je de plant frequent water geeft en de grond te allen tijde vochtig houdt, zou je in principe na één of twee weken gunstige resultaten moeten beginnen te zien.

Blijf de plant op deze manier voeden gedurende vier weken, en breng dan de hoeveelheid licht terug tot ongeveer de helft. Blijf op dit ritme verder werken tot de plan 20 à 25 cm lang is. Dan kan je de plant naar een grotere pot verkassen om zo de wortels meer vrijheid te gunnen.

  • Tip #2
Plaats de plant binnenshuis achter een raam dat zuidelijk georienteerd is. Het vensterglas zal de warmte van het zonlicht opvangen en versterken, zodat je snel klaar bent om van je recepten zonder suiker te kunnen genieten!

Vooraleer je de steviaplant naar buiten verhuist, is het wenselijk om het honingkruid te ‘harden’ om de plant te leren omgaan met veranderingen in temperatuur. Verhuis de plant overdag naar buiten, liefst in een afgedekte ruimte. Laat hem daar staan tot de avond valt, en als de temperatuur stevig is gezakt (ga vooral niet lager dan 7°C), verplaats je hem weer naar binnen. Doe dit een week lang elke dag, alvorens de steviaplant blijvend naar buiten te verhuizen. Voor verdere tips bezoek je het beste onze pagina over het kweken van je honingkruid met behulp van stevia plantstekken.


Terug naar Stevia Kweken

Terug naar Stevia Startpagina