Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Stevia zoetstof is de beste natuurlijke suikervervanger

De stevia zoetstof heeft veel gezonde eigenschappen, maar de hoofdzaak is toch wel zijn zoete smaak. Al generaties lang gebruikt de Zuid-Amerikaanse inheemse bevolking het honingkruid als een natuurlijk suikervervangend middel om hun dranken en etenswaren te zoeten.

Vandaag de dag vind je verschillende vormen van stevia-extract in gezonde voedingswinkels op het internet als dieetsupplement. Andere natuurlijke alternatieven zijn luo han guo en polyolen als maltitol, sorbitol, xylitol en erythritol, die allen voortkomen uit fruit of andere natuurlijke producten, maar die minder nadelen hebben dan conventionele suiker.

De stevia zoetstof is in zijn ruwe vorm 100% natuurlijk en wordt vervaardigd uit de steviaplant, die ontdekt werd in Paraguay en pas aan het eind van de 19e eeuw volledig werd onderzocht door de Zwitserse botanist Bertoni. De elementen die aan de plant zijn befaamde zoetheid verschaffen – de zogenaamde “glycosiden” – heten stevioside en rebaudioside A. Hoe hoger de concentraties van deze stoffen in de plant, hoe zoeter de smaak. 

Zonlicht en warmte zijn de belangrijkste factoren om het percentage aan zoetstof in de plant te verhogen, wat natuurlijk verklaart waarom stevia zo goed gedijt in Zuid-Amerika. Als je stevia kweken zelf ziet zitten – op welke manier dan ook – dan is dat de belangrijkste factor om rekening mee te houden.

Stevia is altijd al een doorn in het oog geweest van de FDA (het Amerikaanse voedselagentschap) en grote suiker- of aspartaamproducerende bedrijven. Omdat het een natuurlijk product betreft, kan onbewerkte stevia niet worden gepatenteerd, en vormt de plant een serieuze bedreiging voor de winstmarges. Zowel Coca Cola (met Truvia) en Pepsi (met PureVia) zijn op dit moment druk in de weer om een assortiment frisdranken te ontwikkelen die kunstmatig bewerkte stevia bevatten. 

stevia sweetenerAls je liever de miljoenenbedrijven wil vermijden en voor een volledig natuurlijk product wil gaan, dan is Zevia een zeer goed alternatief. Het is een frisdrank die steeds sneller aan terrein wint, en op korte tijd al zeer veel gejuich in ontvangst mocht nemen van zowel consumenten als van kenners! Momenteel is Zevia nog niet beschikbaar in Europa, maar je kan wel al eens een kijkje nemen op hun website.

In tegenstelling tot de gevaren van kunstmatige zoetstoffen, zal je bij het lezen van de informatie op deze website leren dat stevia al honderden jaren in Paraguay wordt gebruikt als zoetstof én als medicijn voor vele kwalen als overgewicht en diabetes. Het steviakruid bevat immers geen calorieën en heeft een glycemische index van nul.

 

Stevia is volledig legaal in Japan sinds de jaren ’70, en heeft inmiddels bijna 50% van de zoetstoffenmarkt veroverd. Het wordt er als veilig alternatief voor suiker beschouwd en tot op heden zijn er ginds nog geen officiële klachten of negatieve bijwerkingen over het honingkruid gedocumenteerd.

 

Terug naar Stevia Startpagina