Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Stevioside: de trieste geschiedenis van de stevia glycoside

Er was onmiddellijk interesse in stevioside – de meest voorkomende van de acht glycosiden die in de steviaplant worden gevonden – toen de eerste onderzoeken over stevia bekend werden gemaakt. Kan je geloven dat dat al meer dan een eeuw geleden is? De laatste jaren komt rebaudioside A, het kleine maar zoetere broertje van stevioside, maar en meer in de kijker omdat deze glycoside niet zo’n bittere nasmaak heeft.

We kennen stevioside inmiddels als een wit poeder dat gekristalliseerd wordt en gewonnen uit het steviakruid met behulp van een aantal milieuvriendelijke processen. Het is het basisingrediënt van de bladeren van de plant: concentraties van wel 12% zijn in het wild aangetroffen. Wetenschappers in zowel het Verre Oosten als de VS zijn op dit moment op zoek naar manieren om via genetische manipulatie dit percentage te verhogen. De grootste voordelen van de glycoside zijn:    

  • ze is 100% natuurlijk en wordt natuurlijk onttrokken uit de plant   
  • ze is ongeveer 200-300 maal zoeter dan suiker   
  • ze bevat geen calorieën  
  • ze bevat geen giftige bestanddelen en is ideaal voor diabetici

 

Stevia is voor ongelimiteerd gebruik goedgekeurd in Japan in de jaren ’70 en is daar nu de marktleider onder de zoetstoffen met een marktaandeel van maar liefst 40%, alsook in andere landen als China, Korea en Brazilië. Bovendien is China ’s werelds grootste leverancier van het honingkruid. 

Het extract van het honingkruid wordt al meer dan 40 jaar gebruikt in deze landen, en er zijn tot op heden geen gevaren of ongewenste bijwerkingen van stevia gerapporteerd. 

 

steviosideAls je Paraguay daarbij telt, wordt dat zelfs een paar honderd jaar! Het is geen geheim dat de Guarini-stammen de kleine groene plant al decennia lang als zoetstof gebruiken, en dat ze zich zeer goed bewust zijn van de voordelen van stevia.

In de Verenigde Staten en Europa werd tot voor kort de goedkeuring van stevia als zoetstof bestreden: men neemt aan dat druk, uitgeoefend door de suikerlobby, een belangrijk aandeel heeft gehad in het aan banden leggen van het honingkruid, terwijl de regeringen zich schuil hielden achter beweringen van onvolledige studies over de veiligheid van de plant, en van de zogenaamd potentiële gevaren van stevia

Maar het tij is door de jaren heen langzaamaan gekeerd: stevia is onlangs in verschillende landen goedgekeurd als dieetsupplement en in sommige landen zelfs als volwaardige zoetstof. Het EFSA (het Europese voedselagentschap) gaf in april 2010 groen licht aan het honingkruid. Het zal dus gelukkig niet lang meer duren vooraleer we ook hier steviaproducten in onze rekken zullen kunnen terugvinden.


Terug naar Stevia Planten
Terug naar Stevia Startpagina