Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Wat is een suikeralcohol, en is het veilig?

Een suikeralcohol of polyol is een substantie die in de natuur gevonden wordt in sommige fruit- en plantsoorten, in zeer kleine hoeveelheden (vaak minder dan 1%, dus let erop dat fabrikanten je hierover geen blaasjes wijsmaken). Erythritol bijvoorbeeld, wordt gevonden in bessen en paddestoelen, terwijl xylitol gewonnen kan worden uit de schors van berkenbomen, uit druiven en gegiste voeding zoals kaas.

Maar meestal wordt een soort van gist toegevoegd aan glucose of aan zetmeel om de zoetstoffen op grote schaal te produceren voor het gebruik in snoeprepen, kauwgom en frisdranken. Sommige polyolen zijn ook verkrijgbaar in poedervorm en worden in zakjes verkocht. 

Verwar ze niet met gewone alcohol zoals bier en wijn: ook al is de naam misschien verwarrend, het ‘alcohol’-gedeelte verwijst bij suikeralcoholen naar de hydroxylgroepen die worden gebruik om de zoetstoffen aan te maken. De term ‘polyol’ verwijst dan weer naar de aanwezigheid van meerdere OH-groepen in de chemische structuur.

sugar alcoholPolyolen hebben een aantal voordelen: de meeste van hen blijven stabiel onder hoge temperature en zijn ook oplosbaar in water, zodat ze zonder al te veel problemen in je favoriete recepten kunnen worden gebruikt. En ze voorkomen ook de bacteriën die tandplak veroorzaken, wat hen ook zo populair maakt als ingrediënt voor kauwgom en tandpasta.

Suikeralcoholen hebben ruwweg dezelfde zoetheidsfactor als suiker, maar ze worden minder door het metabolisme opgenomen en worden over het algemeen aangeraden aan diabeten omwille van hun lage glycemische index. Ze zijn niet echt geschikt voor een dieet, want ze bevatten nog een behoorlijk aantal calorieën

Vergeleken met de nevenwerkingen van suiker, worden polyolen uiteraard beschouwd als een relatief veilig alternatief, ondanks de kleine ongemakken die met hen worden geassocieerd.

 

De meest voorkomende ongewenste bijwerkingen van een polyol hebben te maken met het spijsverteringssysteem: een opgeblazen gevoel, diarree en buikkrampen zijn geen uitzonderingen als ze in grotere hoeveelheden worden geconsumeerd. Vooral kinderen zijn gevoelig aan deze kwalen, dus kijk zeker altijd de ingrediëntenlijst na als je hen snoep koopt.

 
Polyolen worden traag opgenomen in de bloedsomloop, waardoor ze kunnen gisten in de maag of de darmen, en dat veroorzaakt dus de ongemakken die je kan voelen. De maximale dagelijkse hoeveelheid van de meeste suikeralcoholen, is 35 tot 50 gram.

Niet iedereen reageert op dezelfde manier op dit type zoetstof, maar als je gevoelig bent aan gist or regelmatig een opgeblazen gevoel krijgt van het eten van fruit, zoek je misschien beter naar een andere natuulijke oplossing, zoals stevia, dat geen enkele negatieve bijwerkingen heeft.

Terug naar Stevia Zoetstof
Terug naar Stevia Startpagina