Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Truvia nevenwerkingen: is Coca Cola's zoetstof veilig?

Truvia wordt geproduceerd door Cargill, een private onderneming die ingrediënten produceert voor verwerkt voedsel. De zoetstof werd voor het eerst geïntroduceerd door Coca Cola in 2008 en kan worden gevonden in een aantal van hun producten, zoals in Sprite Green.

In de tussentijd heeft Pepsi gereageerd door zelf een stevia-alternatief uit te brengen met PureVia, dan kan worden gevonden in SoBe Lifewater en waarvan ook wordt beweerd dat het een volledig natuurlijke en caloriearme zoetstof is.

Coca Cola houdt vol dat Truvia een volledig natuurlijke zoetstof is, maar is dat wel echt zo? We hebben intussen geleerd dat natuurlijke zoetstoffen als stevia niet gepatenteerd kunnen worden en de winstmarges dus niet kunnen opdrijven. Als we naar de ingrediëntenlijst kijken, lezen we het volgende, vage opschrift:

Ingrediënten: erythritol, rebiana, natuurlijke smaakstoffen. Dat is alles! Er wordt niet vermeld in welke hoeveelheden deze ingedriënten bij elkaar worden gevoegd, maar we zullen ze eens even individueel overlopen:

truviaErythritol: ook al omschrijft Cargill erythritol als een calorievrije suikervervanger die natuurlijk wordt gegist uit druiven en peren, is het nog steeds een polyol en kan het dus zorgen voor ongemakken in de buikstreek. 

Een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree zijn veel voorkomende nevenwerkingen van suikeralcoholen, en aangezien erythritol met een soort gist is bewerkt, kunnen mensen die hier allergisch aan zijn er last van ondervinden.

Rebiana: Cargill's stevia-extract dat gebaseerd is op rebaudioside A, maar dat duidelijk op een of andere manier kunstmatig is bewerkt zodat het kan worden gepatenteerd. Op welke manier dat precies gebeurt, is niet te achterhalen.

Natuurlijke smaakstoffen: alweer zo vaag. Het is speculeren wat hiermee precies wordt bedoeld, en als je net zoals ik bent, dan weet je toch liever wel wat er precies in je voedsel zit, toch?

 

Als we de discussie “natuurlijk of kunstmatig” even naast ons neerleggen, wat maakt Truvia als zoetstof dan zo verdacht? Wel, het ziet ernaar uit dat een hele hoop mensen last hebben van ongewenste bijwerkingen als ze deze zoetstof consumeren, en dan vooral in de gegranuleerde vorm die je in zakjes terugvindt. 

 

Velen beweren dat ze voordien nog nooit problemen met stevia hebben gehad, maar sinds ze overgeschakeld zijn op de zoetstof van Cargill veel ongemakken ondervinden: kwaaltjes als een metaalachtige smaak en slechte adem, aften, duizeligheid en hoofdpijn, spierpijn, buikpijn en diarree, zelfs slapeloosheid! Allen komen ze in het lijstje voor, en momenteel is het moeilijk om exact te zeggen welk ingrediënt deze ongemakken veroorzaakt. Dat gezegd zijnde, ben je beter op de hoogte van de risico’s die door verschillende gebruikers aan het gebruik van Truvia worden toegeschreven.

Naast deze controverse blijft de stevia zoetstof in ruwe vorm nog altijd de veiligste en gezondste optie om je voedsel en drank mee te zoeten. Misschien moet je zelf stevia kweken maar eens een kans geven! Op die manier weet je tenminste met zekerheid wat er op je bord ligt en wat er in je thee zit.


Terug naar Stevia Zoetstof
Terug naar Stevia Startpagina