Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Voordelen van yerba maté, en maté maken met stevia

Net als bij stevia, zijn er vele voordelen van yerba maté voor de gezondheid. De plant bevat een hoop mineralen en antioxidanten en staat ervoor bekend dat ze een ontspannend effect heeft en de cholesterol verlaagt. Zuid-Amerikaanse stammen gebruiken yerba maté al generaties lang om hun befaamde “maté” te maken, een soort kruidenthee.

Er bestaat veel verwarring rond de betekenis van beide termen, dus verduidelijken we het hier nog even: yerba maté is de plant die wordt gebruikt om de kruidenthee maté te maken.

Voordat we je tonen hoe je je eigen maté kan brouwen, zullen we eens even kijken wat de benodigdheden precies zijn en welke de gebruikelijke rituelen zijn bij het drinken van maté in groep. Eerst en vooral heb je gemalen, organische yerba nodig, die je online kan kopen. 

Maté wordt gedronken uit een kalebas, een vrucht van de Lagenaria Vulgaris die wordt uitgehold en gedroogd. Je kan echter ook kalebassen kopen in andere materialen, zoals staal, hout en leer. Het is belangrijk dat je je kalebas voor en na het gebruik grondig uitwast. 

Om de thee te drinken, wordt een bombilla gebruikt, een zilveren of houten strootje dat tegelijkertijd ook fungeert als zeef om te voorkomen dat de drinker de gemalen yerba niet mee binnen krijgt. De laatste ingrediënten zijn water (zowel warm als koud, maar daarover zodadelijk meer), en natuurlijk wat vers gemalen steviakruid om je drankje mee te zoeten.

yerba maté benefitsIn Zuid-Amerika, waar voor het eerst de voordelen van yerba maté werden ontdekt, volgt men nauwgezet een aantal rituelen op bij het drinken van maté in groepsverband. Eén persoon neemt de rol van cebador of schenker op zich. Hij maakt de maté klaar, neemt de eerste slok, vult dan de kalebas aan en geeft hem door aan de volgende drinker. Deze drinkt de tweede portie en geeft de kalebas terug aan de cebador.

Dit proces herhaalt zich een tiental keer (afhankelijk van de kwaliteit van de yerba), tot alle smaak uit de yerba verdwenen is. Wanneer je als drinker genoeg hebt, bedank je simpelweg de cebador bij het doorgeven van de kalebas. Hierna zal er je geen maté meer worden aangeboden.

 

Nu je vertrouwd bent met de voordelen van yerba maté, de benodigde werktuigen en traditionele gebruiken, is het tijd om je te leren je eigen maté met stevia te maken. Volg deze makkelijke stappen en je thee wordt een succesverhaal!

 

 Instructies voor het brouwen van maté met stevia:

  • Vul je kalebas met yerba maté en gemalen stevia in een ratio van 2:1 tot hij tweederde vol is;
  • Bedek de opening van de kalebas met je hand, en gebruik je andere hand om hem op zijn kop te draaien. Schud de kalebas grondig om de kleinere poederblaadjes van de grote bladeren te scheiden, zodat de grote bladeren op de bodem komen te liggen;
  • Hou de kalebas schuin zodat alle kruiden aan één zijde liggen en er een holle ruimte gevormd wordt aan de andere zijde;
  • Zet de kalebas weer voorzichtig rechtop en zorg ervoor dat de kruiden op hun plaats blijven. Giet koud of lauw water in de holte, maar niet helemaal tot boven. Let erop dat je top van de kruidenberg niet bevochtigt! Laat het water een paar minuten intrekken;
  • Dek met je duim het mondstuk van de bombilla af en stop het eind met de filter in de holte, tot de bombilla de bodem raakt. Giet heet (maar geen kokend!) water in de holte – opnieuw, niet helemaal tot boven. Drink door de bombilla tot al het water uit de kalebas verdwenen is. Hervul de kalebas en geef hem door aan de volgende drinker;
  • Nadat er een aantal keer is bijgevuld (normaal gezien 7 tot 10 keer, afhankelijk van de kwaliteit van de yerba), zal de maté stilaan flauw beginnen te smaken. Dat is het teken dat het tijd is om te stoppen met drinken. Maak de kalebas grondig schoon en laat hem volledig drogen alvorens hem opnieuw te gebruiken.


Terug naar Recepten voor Kruidenthee
Terug naar Stevia Startpagina