Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Wat is sorbitol? Waarom wordt het gebruikt in lightproducten?

Wat is sorbitol voor een beest, zeg je? Wel, sorbitol is een suikeralcohol (of polyol) die vaak wordt gebruikt in lightproducten als kauwgom, light-frisdranken en suikervrij snoep.

 Het werd voor het eerst opgetekend in 1872 door een Franse chemicus, die de stof vond in bepaalde bessensoorten. Het verkreeg GRAS (Generally Recognizes As Safe) status van zowel de FDA als de EFSA

Vandaag de dag wordt het op grote schaal over de hele wereld geproduceerd door middel van een proces dat de hydrogenering van glucose omvat. Sorbitol is te koop in zowel vloeibare als in poedervorm.

Er zijn enkele voordelen aan sorbitol: ten eerste absorbeert het water, wat het geschikt maakt voor het bereiden van soorten voedsel die hard moeten worden, of uitgedroogd moete worden, zoals chocolade, gebak, cakes en taarten. 

Het kristalliseert niet wanneer het wordt verhit, zoals suiker dat wel doet, en zoals bij alle suikeralcoholen is het goed voor je tanden omdat het de vorming van bacteriën voorkomt die verantwoordelijk zijn voor de vorming van tandplak. Daarom wordt de zoetstof ook gebruikt in kauwgom en tandpasta.

 

Eigenlijk is het minder zoet dan suiker (slechts 60%), maar het bevat 25% minder calorieën. Het meest logische nadeel hiervan is dat je meer van deze zoetstof nodig hebt om dezelfde graad van zoetheid te bereiken als bij suiker. Daardoor wordt het voordeel van minder calorieën al snel gecompenseerd.

 
what is sorbitol10En omdat sorbitol in vele dieetproducten kan worden gevonden, is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vaak overschreden voordat je er zelf erg in hebt. Wees kritisch, en bestudeer de ingrediëntenlijst voor je lightproducten koopt. Het E-nummer van sorbitol is E-420.

Zoals bij alle polyolen, werden er al verschillende klachten opgetekend over ongemakken in de buikstreek, zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en in ergere gevallen zelfs diarree. Zij die gevoelig zijn aan zulke symptomen, blijven beter weg van suikeralcoholen en proberen beter het honingkruid stevia als zoetstof. 

Hoewel sorbitol een relatief lage score van 9 heeft op de glycemische indextabel, heeft het nog steeds te veel lege calorieën. Om al deze redenen kan de zoetstof niet als optimaal vervangmiddel voor dagelijks gebruik worden beschouwd. Als je op zoek bent naar een beter, gezonder alternatief, kunnen we je enkel aanraden om je te laten overtuigen door de vele voordelen van stevia.


Terug naar Stevia Zoetstof
Terug naar Stevia Startpagina