Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Wat is stevia? En in welke vormen wordt het verkocht?

Wat is stevia nu precies? Stevia is een familie van 200 tot 300 planten die haar oorsprong vindt in Paraguay. De plant waar wij ons nu op gaan concentreren, is stevia rebaudiana, omdat zij het enige familielid is dat de gelauwerde zoete smaak produceert die met de plantensoort in verband wordt gebracht.

Laten we eens kijken in welke verschillende vormen het honingkruid verkrijgbaar is:

  • Verse steviabladeren:  de plant kan op natuurlijke wijze worden gekweekt in je thuisomgeving. Hiervoor kan je steviazaden gebruiken, of een reeds ontkiemde plant aanschaffen in het tuincentrum. De bladeren kunnen worden geplukt en onmiddellijk worden gebruikt om je dranken te zoeten. Ruwe stevia is de meest natuurlijke manier om dit te doen, maar onthou zeker de belangrijkste regel: hoe meer zonlicht de plant ontvangt, hoe zoeter de smaak!
  • Gedroogde steviabladeren: eens de bladeren gedroogd zijn, is stevia op zijn zoetst! De Guarani-indianen in Paraguay gebruiken al generaties lang steviabladeren om hun befaamde thee mee te brouwen, die maté heet. Zakjes gedroogde steviabladeren worden veel verkocht omdat ze rechtstreeks kunnen worden gebruikt om thee mee te zoeten.
  • Vloeibaar stevia-extract: nadat de bladeren gedroogd zijn, wordt een bruine substantie uit de bladeren getrokken dankzij een extractieproces met bronwater. Hierna wordt het gemengd met alcohol zodat het kan worden bewaard. Het wordt onder meer door de Guarani gebruikt om verschillende kwaaltjes te bestrijden, gaande van het balsemen van open wonden tot het behandelen van de eerste symptomen van diabetes.
  • Ruw stevia-extract: ruw stevia-extract is makkelijk te gebruiken voor de bereiding van verscheidene heerlijke recepten zonder suiker. Nadat de bladeren zijn gedroogd, worden ze vermalen tot steviakruid dat dan met vers water wordt behandeld. Wit steviapoeder heeft geen calorieën en het extract conserveert de befaamde zoete smaak.
  • Geraffineerd stevia-extract: dit steviapoeder is de populairste vorm, die in vele landen wordt verkocht. De glycosiden stevioside en rebaudioside A zijn ingrediënten in een hele hoop producten, vooral in Aziatische landen, waar stevia tot 40% van de zoetstoffenmarkt in handen heeft, en vele frisdranken op basis van het honingkruid worden geproduceerd!
  • Stevia mengelingen: omdat stevia vele malen zoeter is dan suiker, kan haar zoetheid voor sommigen overweldigend zijn. Daarom wordt de smaak bij commercieel beschikbare merken vaak verdund door het toevoegen van gematigde koolhydraten zoals maltodextrine (vervaardigd uit graan of tarwe), of van natuurlijke suikers als lactose, dat in de melk van alle zoogdieren voorkomt.
 

Stevia wordt inmiddels wereldwijd in een heel aantal vormen gebruikt, dankzij de recente goedkeuring van stevia door de EFSA (het Europese Agentschap voor Voedselveiligheid)!

 

Terug naar Stevia Planten
Terug naar Stevia Startpagina