Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Wat is xylitol? Een suikeralcohol die bacteriën bestrijdt

Misschien heb je er al van gehoord, misschien ook niet: wat is xylitol? Wel het klinkt alvast kunstmatig, maar het is toch volledig natuurlijk. Het wordt ook “houtsuiker” genoemd omdat het een polyol is die voor het eerst werd gevonden in de vezels van de schors van berkenbomen in Finland. De zoetstof is ook aanwezig in sommige bessen- en paddestoelsoorten. Zelfs in de menselijke stofwisseling zijn er sporen van terug te vinden.

Xylitol heeft dezelfde graad van zoetheid als gewone tafelsuiker, maar bevat 40% minder calorieën en wordt over het algemeen aangeraden aan diabetici omdat het traag door het bloed wordt opgenomen.

Xylitol is bekend voor zijn gebruik in producten voor de tanden, zoals kauwgom, pepermuntjes, tandpasta en mondwater. Maar het komt ook voor in vloeibare vorm in neusspray. Tenslotte wordt xylitol ook verkocht als dieetsupplement, als een natuurlijke suikervervanger.

Milde symptomen van ongemakken in de maag en diarree kunnen optreden bij het overmatig gebruiken van eender welke suikeralcohol. Maar xylitol wordt – indien het in beperkte hoeveelheden wordt gebruikt – over het algemeen als veilig beschouwd in vergelijking met andere polyolen. Wat meer is, er zijn zelfs positieve dingen over te vertellen!

xylitolOm te beginnen voorkomt xylitol tandbederf en cariës, die ontstaan wanneer bacteriën een plaklaag vormen op je tanden, vaak door overmatig gebruik van suiker. Deze bacteriën kunnen xylitol niet verteren, en dus kunnen ze ook niet aan je tanden blijven plakken. Daarom zijn wereldwijd vele soorten kauwgom gebaseerd op xylitol.

Een ander positief kenmerk dat wordt geassocieerd met xylitol, is dat het otitis media (middenoorontsteking) zou voorkomen, dat wordt veroorzaakt door pneumokokken en zich vooral voordoet in kinderen onder 7 jaar omdat zij een kortere buis van Eustachius hebben.

 

Omdat de effecten van xylitol op tandbacteriën zo befaamd waren, vroegen wetenschappers zich af of xylitol ook de groei van pneumokokken zou kunnen tegengaan. Onderzoek wees al snel uit dat kinderen die kauwgom met xylitol werd gegeven, minder snel ooronsteking ontwikkelden dan kinderen die kauwgom met suiker werd toegediend.

 

Ondanks dat het minder calorieën (40% minder) en minder koolhydraten (75% minder) bevat dan suiker, wordt xylitol toch nog op de meet geklopt door stevia, dat geen calorieën bevat en geen glycemische index heeft. Stevia heeft zelfs gelijkaardige kenmerken die tandbederf bestrijden, en nog veel meer! Kijk zeker eens naar de vele voordelen van stevia, als je nog niet overtuigd bent!


Terug naar Stevia Zoetstof
Terug naar Stevia Startpagina