Deze site werd gebouwd met Site Build It! v2.0 - Woon jij in Vlaanderen of Nederland? Dan is SBI misschien voor jou: ik werk nu, net als duizenden andere SBI'ers, gewoon van thuis uit!

Site Build It!


De inhoud van deze site wordt beveiligd door Copyscape. Het is niet toegestaan om de inhoud van deze site te kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Klik op het onderstaande logo voor meer uitleg.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Zelf roomijs maken zonder een ijsmachine
Hier gaan we je leren dat zelf roomijs maken zonder een ijsmachine wel degelijk mogelijk is. Het is een langdurig proces dat makkelijk 3 uur van je tijd in beslag kan nemen, maar het resultaat is dan ook de moeite waard.

Laat ons eerst eens even kijken welke ingrediënten we nodig hebben voor de basis van ons ijs. Je kan een beetje met de hoeveelheden experimenteren, waarbij je vooral best zuinig omspringt met stevia. We zouden immers niet willen dat ons ijsje een bittere nasmaak krijgt!

Ingrediënten:

  • 1 tot 2 eieren
  • 500 ml room
  • 250 ml melk
  • 1/2 tot 2/3 theelepel wit steviapoeder
  • 1 theelepel vanille-extract (optioneel)

De rest van de smaakstoffen (bijvoorbeeld stukjes aardbei of gemalen citroenschil, of andere dingen – gebruik je verbeelding!) komen er later bij. Wat je nu al kan doen, is deze ingrediënten voor de basis grondig mixen in een grote metalen of plastic kom, zodat de mengeling beter ingevroren kan worden en zodat er meer zuurstof in terecht komt, waardoor het eindresultaat lekker romig wordt.

Nadat de ingrediënten gemixt zijn, zetten we ze tenminste één uur in de koelkast, tot de mengeling volledig gekoeld is. Daarna zetten we ze voor 30 tot 40 minuten in de vriezer.

Na 40 minuten in de vriezer, mag de mengeling eruit. In dit stadium zou het bevroren moeten zijn aan de buitenkant, maar zacht aan de binnenkant. Klop de mengeling op met een electrische staafmixer of met de hand, tot het opnieuw helemaal zacht is. Dit proces zal de ijskristallen breken en zuurstof aan je ijsbasis toevoegen.

Als het geheel zacht is, plaatsen we het opnieuw voor 30 tot 40 minuten in de vriezer, en we herhalen de gehele cyclus (vriezen en kloppen) drie keer. 

how to make ice creamVooraleer we aan de laatste cyclus beginnen, doen we de smaakstoffen erbij. De textuur van je roomijs zou nu dik genoeg moeten zijn om goed te kunnen mengen met de smaakstoffen; ze mogen niet tot op de bodem zakken. 

Na deze laatste cyclus is het roomijs klaar om gegeten of ingevroren te worden.

Proficiat! We hebben nu geleerd hoe we roomijs maken zonder een ijsmachine, en met de stevia zoetstof

Onthou dat handgemaakt roomijs meestal harder is dan ijs dat met een ijsmachine gemaakt is, dus misschien zal je het een beetje smeuïger willen laten worden vooraleer je het opdient.

 

Als je dan toch beslist om een budgetmachine aan te kopen, raden wij als beste keuzes de electrische Cuisinart machines of de Donvier ijsmachines aan, die het proces van het kloppen en roeren aanzienlijk versnellen. Beide machines schommelen rond de €50-60, en je hebt echt geen machine van €300 nodig om ijs van behoorlijke kwaliteit te kunnen maken. 

Dankzij een ijsmachine zijn je ijsjes zo’n vijf- tot tienmaal sneller klaar, dus als je van plan bent om vaak roomijs te maken, loont het misschien de moeite om er eens naar op zoek te gaan.

 

Terug naar Recepten Zonder Suiker
Terug naar Stevia Startpagina